Se cumpara vechime in munca. Se poate cumpara vechime in specialitate?
Legea noua a pensiilor va permite recalcularea pensiilor si cu sumele incasate de cadrul didactic asociat in regim de plata cu ora pana la aparitia legii cadrelor didactice. Aceasta din urma lege reglementeaza regimul de plata cu ora cu vechime in specialitate si bineinteles la cuantumul pensiei. viitoare a cadrelor didactice. De aceea cred ca pentru a permite ca legea noua a pensiilor sa constate vechime in specialitate pentru cei in regim de plata cu ora este necesara cumpararea de vechime a 3, 5,10 ani, cat a desfasurat fiecare. E necesar o suma de bani pentru ca nu s-au platit CAS si CASS ci numai impozit la banii incasati. din plata cu ora. Altfel un gest reparatoriu va fi 20% indeplinit in noua lege a pensiilor. Mult mai importanta este recunoasterea vechimii in specialitate raportata la numarul de ani consecutivi sau separati, cate semestre si luni, ce norma didactica intreaga era atunci, cate ore au fost prestate lunar, ce functie vacanta a inlocuit, etc,
Chiar vroiam un raspuns de la dvs. Am vrut un titlu la mesaj care sa atraga interesul la recomandarea site-ului. Cu prima fraza scrisa pe Google am gasit ca ''Romanii vor putea cumpara vechime in munca pana la sfarsitul anului 2024. Aceste persoane sunt cele care nu au stagiu minim de cotizare pentru a iesi la pensie''. ''Pot cumpara cetatenii romani din tara si strainatate care nu sunt pensionari si care nu au fost asigurati in sistemul public de pensii''..( sedinta de guvern din 31 august 2023). E clar ca plata cu ora nu a fost purtatoare de CAS in trecut dar faptul ca se recalculeaza numai cuantumul , in raport cu legea cadrelor didactice se creaza si aici o discriminare la pensie intre cei cu plata cu ora pana la aparitia legii cadrului didactic si dupa. Cei mai in varsta valorifica abia acum sumele incasate pe cand cei dupa aparitia legii cadrului didactic valorifica sumele incasate plus vechimea in specialitate. De aceea am sugerat ca o dorinta personala, pentru a fi echitabil, cei de dinainte sa plateasca CAS si CASS pentru anii in care au practicat, cumva sa cumpere vechime in specialitate didactica. Va citesc si apreciez raspunsurile, vreau si eu sa argumentati in calitatea dvs de specialist pe asemenea probleme. Multumesc
1. Este eronata acea sintagma care mentioneaza ca vechimea in munca se poate cumpara..niciun text de lege nu mentioneaza asa ceva .
2. OUG nr. 163 din 24 septembrie 2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum și pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii prevede :
art. I
(1) Prin derogare de la prevederile din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la asigurarea în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare, și ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la contribuabilii sistemului public de pensii, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale.
..
Prin urmare, se poate efectua retroactiv plata c.a.s-ului , situatia care confera acelei persoane stagiu de cotizare la pensie si nu vechime in munca sau specialitate.
3. Potrivit art.16 alin.5 C.mun., munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Vechimea în specialitate este vechimea dobândită în temeiul unui contract individual de muncă, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberală, demonstrată cu documente corespunzătoare de către persoana care a desfășurat o activitate într-o funcție de specialitate corespunzătoare profesiei sau specializării sale. Constituie vechime în specialitate și vechimea dobândită în temeiul unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau ca profesie liberală în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în alte state cu care România a încheiat convenții de recunoaștere reciprocă a acestor drepturi, demonstrată cu documente corespunzătoare de către persoana care a desfășurat o activitate într-o funcție de specialitate corespunzătoare profesiei sau specializării sale.(art. 424 alin.(3) din C.adm)
Multumesc. Am gasit un raspuns al avocat.net cu ceva ani in urma in care dvs. sau alt moderator in care intocmirea (existenta sau lipsa) unui contract de munca este exclusiv obligatia institutiei care te solicita. A fost numai o intelegere, practic un contract, nu de munca ci intre 2 parti, mi-au cerut diploma in original de absolvire inclusiv adeverinta pentru cunostinte pedagogice. Ca raport de serviciu nu-l inteleg cum se putea, ce stiu este ca in relatia facultate - intreprinderea mea unde aveam contract cu carte de munca, pe langa cadru didactic asociat intre 1982-1987, am fost direct implicat in cel putin 3 contracte de cercetare ale universitatii cu intreprinderea. Ultimul din contracte timp de 6-7 luni consecutive, cu delegatie in loc de detasare, la 300 km distanta de intreprindere, pentru aplicarea si finalizarea contractului de cercetare in anul 1986. Documente am cerut de la firma unde am lucrat insa nu pot oferi nici statele de plata, platile suplimentare facute cu diurna transportul si cazarea, registre cu delegatii, nici atat contractele de cercetare intre cele 2 parti. Aceasta daca ce am spus eu ar fi insemnat un raport de serviciu.