Buna ziua:
Lucrez ca lacatus mecanic intretinere utilaje intr-o companie privata,ce produce medicamente diverse.
Anul acesta din cauza crizei sefii nostri ne-a adus la cunostiinta ca trebuie in afara de munca de lacatus ( intretinerea liniilor de medicamente,reparatii reglaje,revizii anuale etc. ) sa lucram si pe aceste utilaje impreuna cu operatoarele.
Meseria de operator este una,iar cea de mecanic este alta,noi nu am fost de acord cu aceasta decat daca ne platesc si pentru meseria de operator medicamente,si nea spus ca trebuie sa semnam niste hirtii obligatoriu de schimbare a meseriei adica,din lacatus mecanic in -,, mecanic operator''
dar pe acelasi salariu pe care il avem de lacatus mec.intretinere.Suntem stresati de catre sefi sa semnam acele hirtii de schimbare a meseriei,care la rubrica salariu este in alb
Exemplu de activitate la locul de munca:pornim liniile dimineata,facem mentenanta la ele sau dupa caz se fac si reparatii dupa care terminam cu partea mecanica si continuam cu munca de operator,adica -aprovizionare cu medicamente,materiale etc.si in final ramanem sa lucram pe aceste utilaje impreuna cu doua femei,a treia femeie fiind disponibilizata si asezati noi mecanicii in locul lor.
Ce e de facut :
daca semnam acele hirtii care specifica schimbarea de meserie riscam sa nu ne dea ceva in plus la salariu nostru / noi cerand o suma destul de mica ( 500 ron )fata de salariata care a fost disponibilizata care avea 1500-1800 ron )
Partea nasoala este ca din toti mecanicii ne-au ales taman pe noi 4 ,toti fiind 20.
ne este frica daca nu semnam sa nu ne dea afara ,voi ce zice-ti
AJUTATI-NE SI PE NOI CU UN RASPUNS LEGAL
Va multumim#-o#-o#-o
Din punct de vedere strict legal, angajatorul nu poate modifica, fara acordul scris al salariatului, prevederi referitoare la atributiile de serviciu din contractul individual de munca si aceasta in mod exceptional.(art.45 C.mun.)
De asemeni, nimeni nu va poate obliga sa semnati ceea ce nu doriti. Iar pentru desfacerea CIM trebuiesc indeplinite anumite conditii legale strict determinate, fara respectarea carora, angajatul poate cere in istanta anularea deciziei de desfacere a CIM si o va obtine cu o mare marja de siguranta.
Din alt punct de vedere, trebuie sa recunoastem ca aceasta criza, indiferent cum a aparut, a determinat masuri destul de dure si in politica de personal si salarizare (exceptie fac guvernantii =D>). Trecind peste gluma destinata numai unei destinderi interioare, cred ca aveti de decis intre a accepta (cu negocieri mai mult sau mai putin dure intre dvs. si manageri) sau a nu accepta, luind astefel in considerare o eventuala lupta pe taram juridic (incluzind si instanta de judecata).
Cam astea sunt optiunile.
Succes!