avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune - respingerea cererii de efectuare a unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune - respingerea cererii de efectuare a unei expertize

buna ziua.
am fost chemat in judecata pt stabilirea masei succesorale, a mostenitorilor si intabularea in cf a drepturilor de proprietate , in cotele stabilite.
prin cererea reconventionala, am solicitat sa se constate ca subsemnatul am un drept de creanta reprezentand investitiile pe care le-am facut in masa succesorala si in consecinta, pentru stabilirea masei succesorale sa se excluda din aceasta imbunatatirile pe care le-am facut - imbunatatiri dovedite ulterior prin proba testimoniala. de asemenea am solicitat si partajarea masei succesorale, prin atribuirea in natura a bunurilor ce ne revin.
am solicitat efectuarea unei expertize pentru stabilirea valorii investitiilor facute de subsemnatul, cat si in vederea partajarii masei succesorale, cerere care mi-a fost respinsa, ca fiind prematur introdusa, urmand a fi efectuata in cadrul partajului. ori subsemnatul am solicitat si partajarea masei succesorale.
cum va proceda in acest caz instanta la partajarea masei succesorale? sau respingerea cererii mele de efectuare a unei expertize, echivaleaza practic cu o antepronuntare, instanta urmand sa-mi respinga atat capatul de cerere privitor la dreptul meu de creanta si excluderea lui din masa succesorala, cat si capatul de cerere privind partajul masei succesorale?
Ultima modificare: Duminică, 31 Ianuarie 2010
lolo0112, utilizator
Am o nelamurire.Sunteti mostenitor sau sunteti tert fata de succesiune?pentru ca nu inteleg de ce sa vi se respinga, atat timp cat aveti un drept de creanta care trebuie cuprins in masa succesorala. Daca erati tert faceati cerere de interventie, daca ati facut reconventionala inseamna ca sunteti mostenitor si instanta greseste daca va respinge cererea ca ..prematura!Nu inteleg.Poate puteti detalia, ma intereseaza si pe mine speta.
succes
av. Ileana Schwarz
da, nici eu nu inteleg de ce mi-a fost respinsa cererea de efectuare a unei expertize.
cu atat mai mult cu cat am calitatea de parat in dosarul mentionat, deci sunt mostenitor.
Cand ati solicitat expertiza?
In cadrul unui proces de partaj succesoral expertizele sunt dipuse dupa administrarea probatoriilor, respectiv prin incheierea interlocutorie prev de art.673 indice 6 c.proc.civ.
Incheierea nu este obligatorie. Nici expertiza nu este obligatorie.Daca instanta apreciaza ca poate partaja fara expertiza, o va face. Acestea sunt aprecieri generale.
In cazul dvs., daca spuneti ca doriti sa dovediti imbunatatirile cu martori si interogatorii, va putea respinge probatiunea, instanta apreciind ca e lamurita.MA gandesc sa nu disjunga cererea reconventionala?ce s-a cerut prin cererea principala?e ciudat ce spuneti intrucat in partajul succesoral si, in general in partaj, se judeca impreuna toate cererile si nu prea inteleg de ce sa va respinga. Cred ca vrea sa stabileasca cotele si masa succesorala si abia la iesirea din indiviziune sa stabileasca cat, cum si ce primeste fiecare?Precizati exact capetele de cerere din actiunea principala si din cererea reconventionala.

succes
av. Ileana Schwarz
simonette12 a scris:

Cand ati solicitat expertiza?
In cadrul unui proces de partaj succesoral expertizele sunt dipuse dupa administrarea probatoriilor, respectiv prin incheierea interlocutorie prev de art.673 indice 6 c.proc.civ.


am solicitat expertiza dupa audierea martorilor, iar incheierea interlocutorie nu a fost pronuntata, cel putin nu deocamdata.
din cate am citit, pronuntarea incheierii interlocutorii nu mai este obligatorie in toate cazurile, depinzand de complexitatea lor.
ce nu inteleg este daca instanta, in virtutea rolului ei activ, hotaraste daca este sau nu cazul sa pronunte o incheierea interlocutorie pt formarea loturilor, dispunand ulterior si expertiza; sau daca partile pot solicita pronuntarea incheierii interlocutorii.


MA gandesc sa nu disjunga cererea reconventionala? (...)Precizati exact capetele de cerere din actiunea principala si din cererea reconventionala.


in litigiile succesorale, in procesele de iesire din indiviziune, nu este admisibila disjungerea cererii reconventionale prin care se urmareste intregirea masei partajabile - C.S.J. , sectia civila, decizia nr. 1997/1991

iar capetele de cerere atat din actiunea principala, cat si din reconventionala, le-am precizat inca de la prima postare.
Ultima modificare: Duminică, 31 Ianuarie 2010
lolo0112, utilizator

Alte discuții în legătură

Expertiza tehnica in cadrul unui partaj succesoral lolo0112 lolo0112 buna ziua. am fost chemat in judecata pentru stabilirea masei succesorale ramase in urma defunctului meu tata si pt stabilirea calitatii de mostenitor a ... (vezi toată discuția)
Recuzare instanta officemvp officemvp Buna ziua ! V-as solicita un raspuns la o problema de procedura civila. Ce se poate face cand instanta in camera de consiliul, respinge cerere de recuzare a ... (vezi toată discuția)
Partaj - cum se stabilesc cotele, valoarea imobilului lidy lidy suntem doi fraţi după mamă care au o moştenire(casă care a fost făcută împreună cu tatăl vitreg al meu,) dar nu ne putem înţelege, fratele a ... (vezi toată discuția)