avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impozit datorat pe vanzare de proprietate mostenita
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impozit datorat pe vanzare de proprietate mostenita

Buna ziua,

Impreuna cu fratele meu am mostenit de la parinti in anul 2004 un apartament intr-un oras si o proprietate la tara, cu intravilan si extravilan.
Recent (iunie 2023) am efectuat si partajul la notar, eu ramanand cu proprietatea de la tara.

As dori sa vand aceasta proprietate, dar am unele nelamuriri:

1.- pe intravilan se afla 2 constructii (casa si bucatarie de vara) ambele nefolosite din 2004, a caror stare de degradare inaintata se datoreaza neutilizarii lor din 2004, tot de atunci, proprietatea nefiind locuita.

Ambele cladiri stau sa cada, acoperisuri sparte, etc... Nu contez pe ele la valoarea proprietatii. Practic, eu vand terenurile...
Intrebarea mea este: la vanzare, trebuie sa prezint Certificat Energetic al cladirilor?

2.- E clar ca valoarea reala a cladirilor este cu mult sub cea din tabelele notarilor in ceea ce priveste preturile din zona.
Pentru a face o vanzare la valoarea reala a proprietatii, cladirile trebuiesc demolate (cu autorizatie), pentru a nu mai apare ca obiecte vandute a caror valoare notariala este discrepanta?
(practic, eu vreau sa vand terenurile; valoarea reala a cladirilor fiind mica - eventual doar ca materiale recuperate)

3.- Mostenirea intru-totul ei este certificata din 2004, prin "Certificat de Mostenitor" in care suntem trecuti eu si fratele meu, dar, asa cum ziceam, in vara asta (Iunie 2023) am efectuat partajul succesoral, eu ramanand cu proprietatea de la tara.

In aceste conditii, in cazul in care eu vand proprietatea de la tara, impozitul datorat va fi cel corespunzator procentului de 3%, adica se va considera ca detin proprietatea de mai putin de 3 ani?

Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs.!
Cu respect,
Dragos Anghel
Ultima modificare: Vineri, 17 Noiembrie 2023
roadx, utilizator

Alte discuții în legătură

Dilema-suficienta certificatului de mostenitor dandanaua dandanaua Valeria a avut 2 fii: Ion si Gheorghe.Ea a murit inainte de 1989. Dupa 1990, se elibereaza titlu de proprietate pt.cetateanul Valeria,cu mostenitori Ion si ... (vezi toată discuția)
Anexa 1 si 2 lorretta lorretta Buna ziua, Doresc lamuriri cu privire la aceasta anexa in aza cauiea unchiul meu a reusit sa vanda o parte din terenurile mostenite de la bunici.Sa explic mai ... (vezi toată discuția)
Solutie "cedare sau donare" fara cadastru? Moony Moony Va rog sa ma ajuti sa-mi propuneti intocmirea unui ACT VALABIL prin care: 1-Dreptul fratelui meu sa-mi fie cedat mie atat din teren intravilan cat si ... (vezi toată discuția)