avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dilema-suficienta certificatului de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dilema-suficienta certificatului de mostenitor

Valeria a avut 2 fii: Ion si Gheorghe.Ea a murit inainte de 1989. Dupa 1990, se elibereaza titlu de proprietate pt.cetateanul Valeria,cu mostenitori Ion si Gheorghe, adica cei doi fii au facut cererea la Lg.18,mama fiind decedata. Terenurile extravilane le-au primit prin titlu si le-au impartit prin buna invoiala, tacit, nu cu acte (nu au dezbatut succesiunea), iar intravilanele le aveau de peste 40 ani,chiar daca in titlu au fost trecute tot pe numele batranei.Cum fiecare din cei doi fii avea pozitie de rol separata pe intravilan cu mult inainte de 1989, cand moare Ion, mostenitorii acestuia obtin certificat de mostenitor pe intravilanul sau si pe casa lui. Acesti mostenitori vand cu chitanta de mana intravilanul si constructiile de pe acest teren. Cumparatorul vrea hotarare care tine loc de act autentic. Dovedeste cu certificatul de mostenitor si cu certificatul de atestare fiscala ca vanzatorii sunt proprietari ca mostenitori ai lui Ion. Vine si Matei, unul dintre copiii lui Gheorghe in instanta si declara ca parintii lor s-au impartit faptic dupa bunica si ca intravilanul si constructiile in speta apartin verilor lui ca mostenitori ai tatalui lor iar el nu are pretentii, fiind de acord cu vanzarea. Matei insa mai are un frate care nu mai este in tara de multi ani. Instanta zice: pentru ca terenul intravilan din chitanta de mana, chiar daca este in certificatul de mostenitor este si in titlul de proprietate de pe care nu s-a facut iesirea din indiviziune, respingem actiunea pentru ca nu s-a facut dovada ca mostenitorii lui Ion sunt proprietarii terenului intravilan ce se vinde. Cum vedeti solutia? Cumparatoarea nu poate suporta cheltuielile partajului dintre veri,iar vanzatorii invoca faptul ca nu au bani de partaje. Cum fratele lui Matei nu este in tara, nu se poate vorbi de tranzactii la partaj, aceasta insemnand judecata cu expertiza,IAP,etc.,implicit costuri. Parerea mea este ca actiunea era admisibila, avandin vedere probele: certificat de mostenitor,titlu de proprietate, declaratie var.
Cel mai recent răspuns: dandanaua , utilizator 13:12, 27 Februarie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
Si eu consider decizia instantei corecta. A gresit notarul care a trecut in certificatul de mostenitor de pe urma lui Ion niste bunuri individualizate, fara a exista iesire din indiviziune de pe TP. Chiar daca aveau rol fiscal si agricol separat, din punct de vedere legal cei doi frati erau in indiviziune, iar pentru determinarea nominala a bunurilor care le reveneau fiecaruia, trebuia actionat astfel:
- moare Ion, se obtine certificat de calitate de mostenitor;
- iesirea din indiviziune intre mostenitorii lui Ion si Gheorghe (conform rolurilor agricole si fiscale detinute);
- incheierea de contracte de v-c notariale pentru bunurile ce le revin fiecaruia.
In cazul de fata, "cumparatorii" de la mostenitorii lui Ion nu vor avea act de proprietate pana nu se va face iesirea din indiviziune, certificatul de mostenitor este intocmit gresit si cu incalcarea legii.
Dar atata vreme cat celalalt mostenitor, fiul lui Gheorghe, vine in instanta si declara ca este de acord cu vânzarea.....nu ne putem lega de acest aspect? Sunt neiesiti din indiviziune, este adevarat, dar cei ce mostenesc pe langa mostenitorii lui Ion nu se opun la vânzare, ci sunt de acord. In acest caz, daca ceilalti nu reclama un drept, nu se poate constata intervenita vanzarea, avand in vedere acordul lor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate - partaj judiciar aurelsmeu aurelsmeu Buna seara, Indraznesc sa va supun atentiei un caz de partaj judiciar care se tot amana de la o luna la alta si care nu-l pot intelege deoarece nu am ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren arabil in conditiile unui titlu de proprietate comun MagdalenaMariaGrosu MagdalenaMariaGrosu Trei frati au 12 ha teren arabil, fiecare cate 4 ha, dar titlul de proprietate este comun. Fiecare frate are in schimb un certificat individual de intrare in ... (vezi toată discuția)
Anulare titlu proprietate ioanabozgan ioanabozgan Bunici decedati;Mostenitori pe titlul de proprietate:mama si matusa; Pe baza unei adeverinte de punere in posesie de la primarie,matusa vinde un bucata teren ... (vezi toată discuția)