avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren arabil in conditiile unui titlu de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren arabil in conditiile unui titlu de proprietate comun

Trei frati au 12 ha teren arabil, fiecare cate 4 ha, dar titlul de proprietate este comun.
Fiecare frate are in schimb un certificat individual de intrare in posesie pentru sola sa de teren.
Unul din frati doreste sa vanda suprafata sa de teren . Cumparatorul gasit si-a asumat plata actelor notariale si cadastrale.
Care ar fi pasii de urmat in realizarea acestei tranzactii de vanzare cumparare?
Din informatiile pe care le detin pana acum stiu ca este necesar certificatul fiscal pentru intreaga suprafata, titlul de proprietate comun in original, prezenta celor trei frati la notariat si a cumparatorului cu banii. Certificatul fiscal se poate elibera cu datorii si sa se compenseze la notariat intre cumparator si vanzator ? S-ar putea incheia in principiu tranzactia de vanzare cumparare la notariat in aceeasi zi? Cu ce act de proprietate vor ramane ceilalti doi frati dupa realizarea vanzarii de catre doar unul din ei?
Cel mai recent răspuns: MagdalenaMariaGrosu , utilizator 08:41, 16 Mai 2011
Primul pas este realizarea cadastrului si intabularii terenului, urmata de iesirea din indiviziune a celor 3 frati (tot la notariat). Dovada iesirii din indiviziune se inregistreaza la primarie, pentru deschiderea de roluri agricole si fiscale separate pentru cele 3 loturi rezultate. Ulterior intabularii dreptului de proprietate al fiecaruia din cei 3, fiecare isi poate vinde partea sa, prin act notarial (va prezenta un certificat de atestare fiscala pentru lotul sau, iesirea din indiviziune, copie act identitate).
Pentru ca fratele respectiv sa vanda suprafata SA de teren, trebuie incheiat un act de partaj voluntar cu ceilalti frati, ceea ce presupune documentatie cadastrala si intabulare. La momentul actual fiecare dintre frati detine o cota indiviza de teren, nefiind identificata proprietatea fiecaruia (se poate vinde si cota indiviza, iar noul proprietar sa incheie ulterior partajul cu ceilalti coproprietari). Certificatul fiscal trebuie sa fie fara datorii, altfel nu se poate perfecta tranzactia. Se poate perfecta vanzarea in aceeasi zi daca aveti certificat fiscal si solicitati eliberarea extrasului de carte funciara in regim de urgenta de la prima ora.
Multumesc pentru operativitate si claritate.
Pentru a se vinde in formula cota indiviza, cu incheierea ulterioara a contractului de partaj intre cei doi frati si noul proprietar, in locul celui de-al treilea frate, este necesara vreo alta documentatie cadastrala?
Vanzatorul are de platit vreun impozit pentru suma incasata urmata a tranzactiei realizate?
Daca se vinde cota indivizata nu trebuie acceptul celorlalti 2 frati? In caz ca se pune problema oricum....

Alte discuții în legătură

Vanzare teren gigelas gigelas Buna ziua, Bunicul meu,inainte de deces,a facut testament pentru terenul ce l-a avut,mamei mele si unei surori a mea. Este vorba de un teren in indiviziune si ... (vezi toată discuția)
Anulare titlu proprietate ioanabozgan ioanabozgan Bunici decedati;Mostenitori pe titlul de proprietate:mama si matusa; Pe baza unei adeverinte de punere in posesie de la primarie,matusa vinde un bucata teren ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune fortata - contract autentic de vanzare cumparare lovit de nulitate relativa ? kamir kamir am un contract de vanzare cumparare in forma autentica din 2004 asupra unui teren aflat in indiviziune; la baza acestui contract a stat un ante-contract de ... (vezi toată discuția)