avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensie CIM vs pensie PFA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensie CIM vs pensie PFA

Buna ziua! As dori sa va intreb daca o persoana va avea o pensie mai mare daca lucreaza ca si angajat, cu contract individual de munca, comparativ cu situatia in care ar lucra ca si PFA? Ma refer la situatia in care comparam aceeasi perioada de timp lucrata si acelasi venit brut lunar (Contract individual de munca vs PFA).
Avand in vedere ca, contributia la Asigurarile Sociale (CAS) este mai mare in cazul unui angajat, comparativ cu un PFA, si pensia la care are dreptul va fi mai mare, comparativ cu situatia in care ar lucra ca si PFA? Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria12345 , utilizator 14:54, 26 Noiembrie 2023
Cota de CAS este tot de 25% pentru un PFA .... PFA-urile datorează obligatoriu CAS dacă estimează venituri a căror valoare cumulată este de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice.

Valoarea pensiei este data de cuantumul veniturilor realizate si nu de calitatea unei persoane.
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa activitati independente și pensie anticipata cristianasandei cristianasandei Detin PFA activitati independente (activitati inginerie și consultanta tehnica) si in noiembrie 2023 m am pensionat anticipat partial. Potrivit actualei Legi ... (vezi toată discuția)
Pfa si pensie anticipata cristianasandei cristianasandei Revin cu aceasta nelamurire: Detin PFA activitati independente (activitati inginerie și consultanta tehnica) si in noiembrie 2023 m am pensionat anticipat ... (vezi toată discuția)
Cumularea pensiei cu alte venituri IonIoanaAnca IonIoanaAnca Pensiile - Legea 360/2023 - Noua lege a pensiilor Bună dimineața! Am câteva întrebări, vă rog frumos, legate de articolul de azi ”Cumularea ... (vezi toată discuția)