avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vreau sa cumpar o casa; care este limita de numerar?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vreau sa cumpar o casa; care este limita de numerar?

Buna ziua,

Daca vreau sa cumpar o casa, care este limita de bani pe care o pot plati in numerar ?
Va multumesc pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 20 Noiembrie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 18:27, 21 Noiembrie 2023
Între persoane fizice, 10.000 lei.
Lege 70/2015

Daca achizitia este de la persoana fizica:

Art. 10. - Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie. Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei

Daca achizitionati de la persoana juridica

(1) Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) şi persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către/de la o persoană.
(2) Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate de la/către o persoană, pentru operaţiunile de încasări/plăţi în numerar prevăzute la alin. (1), cu o valoare mai mare decât plafonul prevăzut la alin. (1), precum şi fragmentarea tranzacţiilor reprezentând cesiuni de creanţe sau alte drepturi, primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, dividende, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu valoare mai mare decât plafonul prevăzut la alin. (1).
(3) Prevederile alin. (2) nu se aplică în cazul livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate, în condiţiile în care între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) şi persoanele fizice sunt încheiate contracte de vânzare-cumpărare cu plata în rate, conform legii
Da, dar conform noilor dispoziții...nu mai e 50.000 lei

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plafon creditare firma ContSters126873 ContSters126873 buna seara .care este plafonul maxim care se poate credita o societate intr-o zi? (vezi toată discuția)
Limita plati persoane fizice 50000 lei sutrif sutrif Buna ziua, Am vandut o masina a carei pret este de 60000 lei. Cumparatorul imi da un avans de 10000 lei. Mai pot incasa 40000 cash in alta zi si doar restul ... (vezi toată discuția)
Vanzare autoturism de firma amortizat anita10 anita10 Conform noilor norme este permisa incasarea in numerar a c/v unui autoturism amortizat complect vandut unei persoane fizice in cazul in care suma totala nu ... (vezi toată discuția)