avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Un testament facut pe o casa bun comun si semnat de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Un testament facut pe o casa bun comun si semnat de ambele parti ...

Un testament facut pe o casa bun comun si semnat de ambele parti - sot -sotie, , la decesul unei din parti cealalta parte ramasa in viata poate anula testamentul ?Se poate pune o clauza expresa prin care partea ramasa in viata sa nu aiba dreptul sa anuleze testamentul ?(fiind semnat de ambele parti !)Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: popa irina , utilizator 07:00, 23 Noiembrie 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Testamentul este un act unilateral.
Un testament semnat de ambii soți, prin care testează unul în favoarea celuilalt, este nul din start.
Art.1036 Cod civil
"Sub sancţiunea nulităţii absolute a testamentului, două sau mai multe persoane nu pot dispune, prin acelaşi testament, una în favoarea celeilalte sau în favoarea unui terţ."
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Plecăm singuri pe lumea ailaltă. Nu există "ambele părți" semnatare ale unui testament.
Testamentul (act pentru cauză de moarte) este al unei singure persoane, care testează pentru propria ei moarte.

Când doi soți voiesc a testa unul în favoarea celuilalt sau în favoarea unui terț, trebuie să lase fiecare testamentul său, altfel este nul absolut testamentul semnat de două persoane în calitate de testatori.

Câtă vreme e viu și în deplinătatea facultăților mintale, un om poate să facă ce vrea cu testamentul SĂU. El poate să-l revoce, dacă vrea. Pe al LUI, nu pe al altuia. Nu se poate pune nicio clauză, niciunde, care să-l oblige pe cel viu să nu-și revoce propriul LUI testament, dacă vrea.

Mda, bag de seamă că, dacă ar putea, unii ar vrea să controleze ei totul și de pe lumea ailaltă...
Ultima modificare: Miercuri, 22 Noiembrie 2023
romascanu, moderator
pe langa faptul ca poate sa isi schimbe testamentul, sotul supravietuitot il poate ataca si pe al sotului decedat daca ii incalca rezerva succesorala.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe scurt, răspunsul este DA, soțul spraviețuitor poate revoca simplu de tot testamentul, făcând fie un alt testament pentru cota sa, fie un altfel de contract, plus că poate ataca și testamentul deja în vigoare pentru rezerva succesorală, exact cum va spus mai sus Doamna moderator.
Dacă ați făcut doar testament, nu rezolvați mare lucru.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Noiembrie 2023
Dapix, utilizator
Multumesc !

Alte discuții în legătură

Impartire imobil cfilip20 cfilip20 Ce se intampla cu imobilul in care locuiesc, in cazul in care unul dintre soti moare iar acestia nu au copii? Partea sotulului decedat se imparte la fratii sau ... (vezi toată discuția)
Testament intre soti anacami2 anacami2 Am doi prieteni soti ,care nu au copii,in schimb au frati.Acum 15 ani i-au facut testament unul in favoarea celuilalt.E valabil?Sau pot interveni fratii unuia ... (vezi toată discuția)
Testament in favoarea unui minor IsopeascuDaniel IsopeascuDaniel Va rog sa-mi explicati daca un testament,intre bunic in viata si sanatos mintal si nepot minor(1 an varsta),poate fii atacat de catre parintii minorului ... (vezi toată discuția)