Va rog sa-mi explicati daca un testament,intre bunic in viata si sanatos mintal si nepot minor(1 an varsta),poate fii atacat de catre parintii minorului respectiv mama,fiica bunicii si tatal ginerele bunicii.In testament bunica vrea sa lase casa nepoatei,cu drept de proprietate dupa implinirea varstei de 18 ani a minorei.
Orice act se poate ataca. Testamentul este revocabil prin esenta. Orice persoana poate dispune de bunurile sale . La decesul testatorului mostenitorii rezervatari pot cere reductiunea acestuia daca li se incalca rezerva prevazuta de lege si de care nu poate dispune testatorul. Mostenitorii rezervatari sunt copii , sotul si parintii.
Da, poate fi atacat pentru incalcarea rezervei succesorale(doar de catre mama, ginerele nu are legatura cu mostenirea); el ramane valabil pentru partea ce depaseste rezerva succesorala a mamei minorei. Nu vad insa de ce un parinte nedenaturat s-ar opune unui act ce aduce beneficii propriului copil. Desigur, ramane varianta ca unul dintre parinti sa fie interesat sa transforme rapid imobilul in lichiditati usor de "topit", de unde si varianta gasita de batrana.
Probabil userul se referea la o interdictie de instrainare pana la implinirea de catre beneficiarul legatului a varstei de 18 ani. Asta este singura si posibila explicatie... zic eu...