avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... încuviințarea unui act de dispoziție în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

încuviințarea unui act de dispoziție în cazul capacitãții restrînse de exercițiu

O minoră de 17 ani, crescută de bunici paterni, dorește să cumpere de la aceștia casa în care locuiește împreună cu ei, bunicii păstrându-și uzufructul viager.
Minora provine dintr-o familie dezorganizată prin divorț, fiind încredințată de către instanță tatălui. Pentru a putea face acte de dispoziție, minora are nevoie de încuviințarea prealabilă a reprezentantului legal - tatăl -și a autorității tutelare. Dacă tatăl nu îi dă încuviințarea (pentru că în situația dată el este cel care va fi prejudiciat de încheierea actului de vânzare-cumpărare încheiat între minoră și bunicii paterni, prin faptul că nu va mai moșteni la decesul părinților săi casa în discuție) este suficientă aprobarea prealabilă a autorității tutelare pentru încheierea actului de dispoziție?
Precizez că tatăl s-a dezinteresat de minoră pe toată perioada în care i-a fost încredințată pentru creștere și educare, a abandonat-o în grija bunicilor - părinții proprii -părinți pe care i-a neglijat de asemenea.
Într-o traducere aproximativă - părinții tipului vor să-l dezmoștenească complet pe fiul indiferent și netrebnic, lasănd tot ce au nepoatei iubite, pe care au crescut-o, educat-o, îngrijit-o, etc. Este o situație urgentă, bunica paternă fiind foarte aproape de sfărșitul vieții.
Este, deci, posibilă încheierea contractului de vănzare-cumpărare între persoanele de mai sus, în situația pe care am prezentat-o? Este suficient acordul autorității tutelare?
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Marius Bote , Practician in insolventa 21:39, 22 Martie 2010
Buna seara.
Persoanele minore,cu capacitate de exercitiu restransa,pentru a face acte de dispozitie,asa cum ati spus,au nevoie de dubla încuviintare.Deci daca parintii nu dau incuviintare,e mai greu.
Dar, de ce nu fac bunicii testament asa cum doresc ei pentru a rezolva situatia si sa nu mai apeleze la vanzare/cumparare ?
Cu stima.
Iar ma bag si eu, dar daca lasa un testament cum ramane cu rezerva succesorala? Nu intra sub incidenta acesteia?Nu vreau sa va contrazic, nu sunt in masura, sunt prea "mica" doar asa ca si exemplu ma intereseaza.
In aceasta speta, fie ca se intocmeste un testament, fie contract de vanzare-cumparare, sunt deopotriva atacabile de catre mostenitorul rezervatar ( tatal minorei).
Primul intr-adevar pt rezerva, iar al doilea poate fi asimilat donatiei si supus reductiunii liberalitatilor excesive ( deci cam acelasi lucru) prin actiunea in simulatie, mai ales avand in vedere varsta minoratului.
De asemenea, singurul act inatacabil ( contractul de intretinere) nu se poate incheia cu un minor, fie si cu aprobarea autoritatii tutelare si numirii unui tutore care sa semneze, fiind evident faptul ca un minor nu poate intretine.

Eu recomand in prima instanta intocmirea unui testament, cu/fara* respectarea rezervei (in speta a sotului supravietuitor si tatalui minorei), urmand ca la implinirea varstei de 18 ani, sa se perfecteze un contract de intretinere cu obiect doar nuda proprietate si pastrarea uzufructului, urmand ca testamentul ( in cazul in care ambii vanzatori supravietuiesc) sa fie revocat.

*Daca se intocmeste cu respectarea rezervei, nu va mai fi atacat si toata lumea e fericita, iar fara respectarea rezervei, e posibil sa fie atacat si nu mai e toata lumea fericita.

Succes!
bote marius a scris:

Buna seara.
Persoanele minore,cu capacitate de exercitiu restransa,pentru a face acte de dispozitie,asa cum ati spus,au nevoie de dubla încuviintare.Deci daca parintii nu dau incuviintare,e mai greu.
Dar, de ce nu fac bunicii testament asa cum doresc ei pentru a rezolva situatia si sa nu mai apeleze la vanzare/cumparare ?
Cu stima.

Dar varianta exheredarii ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reiau - capacitatea restransa de exercitiu Lucian Croitoru Lucian Croitoru O minoră de 17 ani, crescută de bunici paterni, dorește să cumpere de la aceștia casa în care locuiește împreună cu ei, bunicii ... (vezi toată discuția)
Act vanzare cumparare in favoarea unui minor? Claudia Claudia Claudia Claudia Mama vrea sa lase apartamentul fiicei mele minora.Cum trebuie procedat (vezi toată discuția)