O minoră de 17 ani, crescută de bunici paterni, dorește să cumpere de la aceștia casa în care locuiește împreună cu ei, bunicii păstrându-și uzufructul viager.
Minora provine dintr-o familie dezorganizată prin divorț, fiind încredințată de către instanță tatălui. Pentru a putea face acte de dispoziție, minora are nevoie de încuviințarea prealabilă a reprezentantului legal - tatăl -și a autorității tutelare. Dacă tatăl nu îi dă încuviințarea (pentru că în situația dată el este cel care va fi prejudiciat de încheierea actului de vânzare-cumpărare încheiat între minoră și bunicii paterni, prin faptul că nu va mai moșteni la decesul părinților săi casa în discuție) este suficientă aprobarea prealabilă a autorității tutelare pentru încheierea actului de dispoziție?
Precizez că tatăl s-a dezinteresat de minoră pe toată perioada în care i-a fost încredințată pentru creștere și educare, a abandonat-o în grija bunicilor - părinții proprii -părinți pe care i-a neglijat de asemenea.
Într-o traducere aproximativă - părinții tipului vor să-l dezmoștenească complet pe fiul indiferent și netrebnic, lasănd tot ce au nepoatei iubite, pe care au crescut-o, educat-o, îngrijit-o, etc. Este o situație urgentă, bunica paternă fiind foarte aproape de sfărșitul vieții.
Este, deci, posibilă încheierea contractului de vănzare-cumpărare între persoanele de mai sus, în situația pe care am prezentat-o? Este suficient acordul autorității tutelare?
Mulțumesc
Autoritatea tutekara nu se poate substitui parintilor firesti decit daca acestia nu mai exista sau sunt decazuti din drepturile parintesti.Minora in cauza nu ar putea decit sa faca dovada unor venituri pentru a incheia un asemenea act dar are nevoie si de incuvintatrea reprezentantilor legali, adica parintii
Eu zis ca da...
Din pct de vedere teoretic top dan are dreptate (in mare... zic eu)
Insa practica a dovedit in nenumarate randuri ca minorul poate sa dobandesca bunuri (evident prin acte de dispozitie) fara incuviintarea parintilor.
Vointa legiuitorului a fost de a proteja interesele minorului astfel ca actele de cumparare ce nu au fost lezionare au fost considerate perfect valabile
Aceasta si ca rapuns la impotrivirea unor parinti (spete similare) care din diverse motive nu puneau pe primul loc interesul superior al copilului
Insa asa cum a zis si top dan pt o V-C trebuie si o suma frumusica de bani. In caz contrar la dezbaterea succesiunii pot sa inceapa diverse discutii.
Dar daca minora are deja 17 ani o sa faca imediat 18 asa ca....
Da, categoric!
Am dorit insa mai multe pareri. E ceva rau in asta?
Nu va ascund ca o am si pe a mea proprie: una cu numirea unui curator cf art. 132 din C. fam., atunci cand exista contrarietate de interese intre reprezentantul legal si cel ocrotit.