avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reiau - capacitatea restransa de exercitiu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reiau - capacitatea restransa de exercitiu

O minoră de 17 ani, crescută de bunici paterni, dorește să cumpere de la aceștia casa în care locuiește împreună cu ei, bunicii păstrându-și uzufructul viager.
Minora provine dintr-o familie dezorganizată prin divorț, fiind încredințată de către instanță tatălui. Pentru a putea face acte de dispoziție, minora are nevoie de încuviințarea prealabilă a reprezentantului legal - tatăl -și a autorității tutelare. Dacă tatăl nu îi dă încuviințarea (pentru că în situația dată el este cel care va fi prejudiciat de încheierea actului de vânzare-cumpărare încheiat între minoră și bunicii paterni, prin faptul că nu va mai moșteni la decesul părinților săi casa în discuție) este suficientă aprobarea prealabilă a autorității tutelare pentru încheierea actului de dispoziție?
Precizez că tatăl s-a dezinteresat de minoră pe toată perioada în care i-a fost încredințată pentru creștere și educare, a abandonat-o în grija bunicilor - părinții proprii -părinți pe care i-a neglijat de asemenea.
Într-o traducere aproximativă - părinții tipului vor să-l dezmoștenească complet pe fiul indiferent și netrebnic, lasănd tot ce au nepoatei iubite, pe care au crescut-o, educat-o, îngrijit-o, etc. Este o situație urgentă, bunica paternă fiind foarte aproape de sfărșitul vieții.
Este, deci, posibilă încheierea contractului de vănzare-cumpărare între persoanele de mai sus, în situația pe care am prezentat-o? Este suficient acordul autorității tutelare?
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 13:34, 29 Martie 2010
Autoritatea tutekara nu se poate substitui parintilor firesti decit daca acestia nu mai exista sau sunt decazuti din drepturile parintesti.Minora in cauza nu ar putea decit sa faca dovada unor venituri pentru a incheia un asemenea act dar are nevoie si de incuvintatrea reprezentantilor legali, adica parintii
Eu zis ca da...
Din pct de vedere teoretic top dan are dreptate (in mare... zic eu)

Insa practica a dovedit in nenumarate randuri ca minorul poate sa dobandesca bunuri (evident prin acte de dispozitie) fara incuviintarea parintilor.

Vointa legiuitorului a fost de a proteja interesele minorului astfel ca actele de cumparare ce nu au fost lezionare au fost considerate perfect valabile
Aceasta si ca rapuns la impotrivirea unor parinti (spete similare) care din diverse motive nu puneau pe primul loc interesul superior al copilului

Insa asa cum a zis si top dan pt o V-C trebuie si o suma frumusica de bani. In caz contrar la dezbaterea succesiunii pot sa inceapa diverse discutii.

Dar daca minora are deja 17 ani o sa faca imediat 18 asa ca....
Dar topicul pe care l-ati deschis anterior cu acelasi subiect l-ati citit?
Da, categoric!
Am dorit insa mai multe pareri. E ceva rau in asta?
Nu va ascund ca o am si pe a mea proprie: una cu numirea unui curator cf art. 132 din C. fam., atunci cand exista contrarietate de interese intre reprezentantul legal si cel ocrotit.
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
Lucian Croitoru, utilizator
Lucian Croitoru a scris:

Da, categoric!
Am dorit insa mai multe pareri. E ceva rau in asta?

Da, incalca regulamentul forumului, motiv pentru care topicul anterior a fost sters.
Ultima modificare: Luni, 29 Martie 2010
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

încuviințarea unui act de dispoziție în cazul capacitãții restrînse de exercițiu Lucian Croitoru Lucian Croitoru O minoră de 17 ani, crescută de bunici paterni, dorește să cumpere de la aceștia casa în care locuiește împreună cu ei, bunicii ... (vezi toată discuția)
Act vanzare cumparare in favoarea unui minor? Claudia Claudia Claudia Claudia Mama vrea sa lase apartamentul fiicei mele minora.Cum trebuie procedat (vezi toată discuția)
Autoritatea tutelara gi-jane2 gi-jane2 Buna ziua ! Sunt imputernicita de bunica mea sa-i vand o garsoniera. Doresc sa vand garsoniera copilului meu minor (15 ani) incredintat mie prin hot ... (vezi toată discuția)