Referitor la Legea nr. 296/2023 din 26 octombrie 2023 privid unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a Romaniei pe ternen lung.
Suntem o societate comercială cu Asociat Unic Consiliul Local Pucioasa.
Prestăm servicii publice (Salubrizare, Iluminat, Dezinsecţie, Dezinfecţie, Deratizare) atribuite direct, conform legislaţiei în vigoare, de către U.A.T. Pucioasa.
Menționăm că în prezent acordăm tichete de masă în valoare de 30 lei/zi, aproximativ 6.930 lei/an/salariat.
La prezenta dată înregistrăm pierdere contabilă nerecuperată. De asemenea, înregistrăm rezerve din facilităţi fiscale peste valoarea pierderii contabile rămase de recuperat din anii precedenţi, iar profitul net înregistrat în anul 2023 până în prezent, acoperă şi pierderea contabilă din cont 117.
Referitor la tichetele de masă, Art. XL, alin (1) al Legii 296/2023 nu face referire expresă la pierderile contabile, așa cum face Art. XLI, ali. (1), în cazul premiilor, primelor, bonusurilor şi altor drepturi de natură salarială similare.
Nu se înțelege exact din textul legii dacă valoarea anuală a tichetelor de masă se calculează de la 1 noiembrie 2023 sau, cum ar fi logic, de la 1 ianuarie 2024 pentru a avea în vedere un an calendaristic întreg.
Din Art. XIV, alin (2) noi înțelegem că organele de conducere executive ale operatatorilor economici au termen 31.12.2023 pentru a pune în aplicare prevederile legii, cu excepţia situaţiilor în care pentru anumite categorii specifice de măsuri nu se prevăd alte termene.
Având în vedere aspectele de mai sus vă rugăm să ne lămuriți cu ce dată se aplică prevederea cu limitarea valorii anuale a tichetelor de masă şi dacă acordarea lor este condiţionată de existenţa sau neexistenţa datoriilor contabile din anii precedenţi.
Va multumim!
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
06:02, 22 Noiembrie 2023