Dacă angajatul lucrează pe axcavator și se sparge parbrizul excavatorului nou, angajatorul poate să rețină salariul ca să plătească angajatul parbrizul spart? Nu at trebui să aibă asigurare ? Nu a fost comunicat că se trage din salar, numai s-a reținut avansul.
Singurele retineri din salariu pe care angajatorul are dreptul sa le efectueze in lipsa unei hotarari judecatoresti sau a acordului salariatului, sunt impozitele si contributiile pe care salariatul le datoreaza, in fiecare luna statului.
Băiatul meu este angajat la o firmă, lucrează pe excavator. Utilajul e nou pe care lucrează este în proprietatea firmei, Cănd a ridicat brațul excavatorului acesta a atins și a spart parbrizul. A spus acest lucru la centrul firmei, atunci nu au spus nimic că va fi sancționat, pus să plătească. Ieri nu a fost virat avansul pe card, a sunat la firmă și i s-a spus că au fost reținuți banii pentru parbriz. Nu mi se pare corect acest lucru. Nu a fost informat că vor fi reținiți bani. Utilajul nu trebuie să fie asigurat?
Este un copil care lucrează conștiincios, nu cunosc legislația de aceea vă cer ajutorul.
Nu are nicio legatua asigurarea cu fapta ... daca salariatul greseste si provoaca un prejiudiciu angajatorului , atunci are dreptul sa si-l recupere.
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......
2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.
Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.
Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.
3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal sau pueti sesiza ITM-ul.