avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata ! As dori sa stiu si eu data la care ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata ! As dori sa stiu si eu data la care as putea ...

Pensie anticipata ! As dori sa stiu si eu data la care as putea iesi la pensie conform noii legi a pensiilor. Sunt nascuta in 3 iulie 1968, muncesc din septembrie 1986, am un copil.
Nu am grupe sau altceva.
Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:46, 6 Decembrie 2023
Varsta standard de pensionare pentru dvs. este de 63 anii si 9 luni , prin urmare va puteti pensiona anticipat la 58 ani si 9 luni , cu conditia sa aveti cel putin 35 ani stagiu de cotizare contributiv . Pentru pensia anticipta nu se aplica reducerea datorata copiilor .
CHKa....o intrebare, va rog.
De ce nu se ia in clacul reducerea datorata copiilor la anticipata? Pana la urma, asta e ideea, sa te pensionezi mai devreme.
Sau doamna ar putea sa se pensioneze , in loc de 63de ani, la 62...in cazul in care ar avea 2 copii..?
Pentru ca asa spune art. 59 : “ La acordarea pensiei anticipate , reducerea varstei standard de pensionare prevazute la art. 58 alin. 1 ( nota mea - articolul care stabileste ca pensia anticipata se poate solicita cu cel mult 5 ani inainte de varstele standard de pensionare aflate in anexa 5 ) nu poate fi cumulata cu nici o alta reducere reglementata de prezenta lege sau de alte acte normative “ . Daca d-na nu ar solicita pensie anticipata , da , daca ar avea doi copii , ar putea sa se pensioneze la 62 ani si 9 luni , in loc de 63 ani si 9 luni , aceasta fiind varsta standard de pensionare pentru femeile nascute in iulie 1968 . Doar ca domnia-sa are un singur copil , nu doi ... Si - intr-adevar - ideea e sa te pensionezi mai repede daca ai copii , dar exact pentru asta ceri pensie anticipata : ca sa te pensionezi mai repede ... O anticipare de 5 ani este - cred eu - destul de mare ...
Ultima modificare: Marți, 28 Noiembrie 2023
CHKa, utilizator
Multumesc, dupa 37 ani de munca, astepti cu nerabdare data iesirii la pensie. Pe legea veche, ieseam anticipat la 58 ani, acum, ma vad nevoita sa mai lucrez inca un an. Oare nu era la un moment dat o propunere de lege prin care orele de naveta ar fi fost considerate timp din programul de lucru ? M-ar fi avantajat, deoarece de 30 de ani fac naveta, 3 ore pe drum. Plus cele 8 la serviciu, nu e neaparat asa usor pentru o femeie de 56 ani, asta ca spuneati ca anticiparea de 5 ani e destul de mare. Nu lucrez la stat, ci la particular, unde pretentiile sunt mari.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Noiembrie 2023
Adriana68, utilizator
Eu nu am cunostinta de o asemenea propunere de lege , cu atat mai putin de un act normativ in acest sens . Dar chiar daca ar fi , faptul ca ar fi considerat timp de lucru , NU s-ar considera ca perioada in plus , exact cum nici orele suplimentare nu o fac . Un an calendaristic lucrat este un an de stagiu de cotizare , nu mai mult . Eventualele ore suplimentare platite ar mari doar venitul lunar si - implicit - punctajul de pensie . Nu aveti un an de muncit in plus , ci 9 luni . Si - daca-mi permiteti o parere bazata pe propria experienta - nu asteptati cu atata entuziasm perioada de pensie ... Pe langa ca e debutul la “ a treia tinerete “ ( si asta nu e o mare fericire ) , se restrang multe in viata pensionarului , si financiar , si social , si ca relatii interumane ... Nu mai vorbim ca nu mai poti spune nimanui “ nu am timp “ , ca s-ar uita uimit si neancrezator la tine ... Si ... pana la pensie , o astepti cu nerabdare , dupa - ce mai e de asteptat ? E doar o gluma ( serioasa ) asta ...

Alte discuții în legătură

Pensie euvictoria euvictoria Sunt nascuta in octombrie 1959 . Lucrez ca educatoare din 1978 si vreau sa stiu cand pot iesi la pensie anticipat fara penalizare. In perioada 1 sept 1978-31 ... (vezi toată discuția)
Pensie Chitu Elisabeta Chitu Elisabeta O doamna nascuta in apr.1954,30 de ani vechime,am nascut 3 copii.Cand poate iesi la pensie anticipata.Multumesc (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata/de drept CristinaBL CristinaBL Buna ziua! Va rog sa imi spuneti cand poate iesi mama mea la pensie (anticipat/de drept) avand in vedere urmatoarele perioade de ... (vezi toată discuția)