avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie bani in completarea achizitiei unui imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie bani in completarea achizitiei unui imobil

Parintii vor sa imi doneze 30.000 euro pe care o sa-i folosesc ca si completare la achizia unui imobil. Ma intereseaza sa stiu daca donatia se face doar prin notar (ca sa pot justifica de unde primesc banii) si daca am sa platesc impozit pe ei fiind donatie de la parinte la copil. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: snowflake59 , utilizator 14:50, 7 Decembrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doar prin notariat și nu platiti impozit, doar ca va costa actul.

gi-jane2 a scris:

Doar prin notariat și nu platiti impozit, doar ca va costa actul.

Multumesc pt raspuns! Si in cazul in care am un frate, aceasta valoare se scade din actul succesoral? Nu sunt sigura cum se numeste exact. Multumesc inca o data!
aceasta valoare se scade din actul succesoral?

e important ca donatia sa nu incalce rezerva succesorala.
sa ziceam ca tata are bunuri de 100 mii, va da 30 mii, raman 70 mii, nu incalca.rezerva succesorala care e de jumatate din cat ar fi mostenit legal.
Veti imparti egal cu fratele cei 70 mii, daca tatal va face o donatie cu scutire de raport.
(1) Raportul donaţiilor este obligaţia pe care o au între ei soţul supravieţuitor şi descendenţii defunctului care vin efectiv şi împreună la moştenirea legală de a readuce la moştenire bunurile care le-au fost donate fără scutire de raport de către cel ce lasă moştenirea.

Ultima modificare: Joi, 7 Decembrie 2023
gi-jane2, moderator

gi-jane2 a scris:

aceasta valoare se scade din actul succesoral?

e important ca donatia sa nu incalce rezerva succesorala.
sa ziceam ca tata are bunuri de 100 mii, va da 30 mii, raman 70 mii, nu incalca.rezerva succesorala care e de jumatate din cat ar fi mostenit legal.
Veti imparti egal cu fratele cei 70 mii, daca tatal va face o donatie cu scutire de raport.
(1) Raportul donaţiilor este obligaţia pe care o au între ei soţul supravieţuitor şi descendenţii defunctului care vin efectiv şi împreună la moştenirea legală de a readuce la moştenire bunurile care le-au fost donate fără scutire de raport de către cel ce lasă moştenirea.

Am inteles. Multumesc! Si in cazul in care dau acesti bani inapoi parintilor?
de ce i-ati da inapoi ?
daca ii dati inapoi, sembnati un contract de imprumut, nu de donatie.

Alte discuții în legătură

Impartire de bunuri ale parintilor cu acordul acestora, intre frati laposiiuliu laposiiuliu Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat.. Parintii mei detin o casa si un apartament.. Ei doresc ca sa treaca casa pe numele fratelui meu deoarece el deja ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am si eu o intrebare, va rog frumos , daca ma puteti ... aura2021 aura2021 Buna ziua! am si eu o intrebare, va rog frumos , daca ma puteti ajuta .Parintii mei au facut act de vanzare-cumparare fratelui meu, iar dupa cativa ani, s-au ... (vezi toată discuția)
Donatie cu scutire de raport. papapinguin papapinguin Buna seara, sper sa ma puteti ajuta in dilema pe care o am . Parintii mei detin un apartament si s-au decis printr-un contract de donatie cu scutire de ... (vezi toată discuția)