avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! am si eu o intrebare, va rog frumos , daca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! am si eu o intrebare, va rog frumos , daca ma puteti ...

Buna ziua! am si eu o intrebare, va rog frumos , daca ma puteti ajuta .Parintii mei au facut act de vanzare-cumparare fratelui meu, iar dupa cativa ani, s-au hotarat sa faca un contract de donatie de la fratele meu ...la cei doi parinti .In acest contract, este stipulat "Scutire de raport la masa succesorala".Sa inteleg ca eu ca fiica, nu pot beneficia de o parte din mostenirea acestei case? Dupa moartea parintilor cui ramane proprietatea? Multumesc !
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce nu?
Orice se va gasi în patrimoniul părinților dvs. la data decesului lor (inclusiv ceea ce au priimit prin donație de la ...oricine ar fi donatorul) se va transmite prin moștenire. Moștenitori sunteți dvs. și fratele.
Multumesc! Dar in actul de donatie scrie "Scutire de raport la masa succesorala"..(.Este vorba de un imobil cu tot terenul aferent)Acesta mai intra la mostenire??
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Despre a cui masa succesorală putea să scrie?
Despre a mea!?
Nu.
Despre a donaTOrului din act (în speță, fratele dvs. - cel care a donat)

Sintagma aceasta nu are nicio legătură nici cu moștenirea mea (terț) nici cu moștenirea părinților dvs. (donaTArii din act/cei care au primit donația).

Mai mult, sintagma aceasta nici nu avea ce să caute intr-un contract de donație dintre FIU, în calitate de donaTOr, și MAMA sa, în calitate de donaTAr, dacă notarul ar fi gândit puțin la vremea când a scris.

De ce?

Fiindcă „raportul donațiilor este obligația pe care o au între ei soțul supraviețuitor și descendenții defunctului care vin efectiv și împreună la moștenirea legală de a readuce la moștenire bunurile care le-au fost donate fără scutire de raport de către cel ce lasă moștenirea”. (1.146 Cod civil)

Deci, pe cine are „haz” să scutim de raport?
Pe aceia care ar putea fi obligați la raport.
Cine sunt aceștia? Scrie mai sus (sublinierile îmi aparțin):
- soția supraviețuitoare a defunctului (Care defunct? Vreun mort oarecare de la figura enshpe din cimitirul Sf. Vineri? Nu. Defunctul donaTOr - căci despre el vorbim și despre ceea ce a donat el pe vreme când trăia).
- și descendenții defunctului. Tot ai donaTOrului - căci tot despre el vorbim. El este „cel ce lasă moștenirea” despre care vorbim).

Dacă fratele dvs. i-ar fi donat amantei sale, poate ea avea vreo șansă să-i devină și nevastă, până ce dădea el ortu popii, și supraviețuitoare pe deasupra.

Dar cam ce sanse ar fi ca MAMA (donaTArul din act) să devină soția supraviețuitoare a FIULUI său (donaTOrul)? Ori, mai rău, să devină ... fiica fiului său!? (descendent al donatorului). Cerule mare! Mama este și rămâne ...ascendent.

La o privire atentă, clauza aceasta sună a banc prost. Este consecința lucratului după model, fără a mai gândi nițel. Era mai bine să lipsească.

Rețineți ce v-am scris în prima postare.
ORICE imobil ce se va găsi în patrimoniul părinților dvs. în clipa decesului lor se transmite prin moștenire. Nu rămâne niciun bun fără stăpân, nici de s-ar găsi în ograda mortului ca donat de Sf. Petru. Fie este un drept care se stinge prin moarte (cum este dreptul la pensie) fie se transmite prin moștenire. Nu știu ce înțelegeți dvs. prin „mai intră la moștenire”. Intră, bineințeles. Că doar nu rămâne al nimănui, suspendat între cer și pământ. Se transmite prin moștenire către rudele defunctului (în speță dvs. și fatele dvs. sau nepoți de fiu/fiică etc.



Ultima modificare: Miercuri, 7 Iulie 2021
romascanu, moderator
Va multumesc din suflet, acum am inteles!! Credeam ca exista posibilitatea ca dupa decesul mamei sa revina toata mostenirea doar fratelui(conform acelei clauze pe care n-am inteles de ce notarul a scris-o) Parintii me au facut cele doua contracte fara ca eu sa stiu si nu eram sigura daca mai am si eu dreptul la o parte din casa parinteasca!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire de bunuri ale parintilor cu acordul acestora, intre frati laposiiuliu laposiiuliu Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat.. Parintii mei detin o casa si un apartament.. Ei doresc ca sa treaca casa pe numele fratelui meu deoarece el deja ... (vezi toată discuția)
Donatie catre un copil. ce drepturi au ceilalti frati? danyella danyella Sotul meu a primit prin donatie, de la parintii sai, o casa.El mai are patru frati, dintre care doua surori necasatorite.As dori sa stiu ce obligatii avem fata ... (vezi toată discuția)
Donatie Miculescu Sorin Miculescu Sorin Parintii mei (tata vitreg) mi-au donat apertamentul cu dreptul de uzufruct viager fara instrainare sau grevare,sarcini mentionate in CF pe numele lor.Mentionez ... (vezi toată discuția)