avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie catre un copil. Ce drepturi au ceilalti frati?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie catre un copil. Ce drepturi au ceilalti frati?

Sotul meu a primit prin donatie, de la parintii sai, o casa.El mai are patru frati, dintre care doua surori necasatorite.As dori sa stiu ce obligatii avem fata de parintii si fratii lui.Ni s-a spus k acesti frati au dreptul sa pretinda la o anumita parte din valoarea casei.Valoarea casei acum, nu mai este aceeasi de la momentul intabularii pe sotul meu, intrucat am modificat-o.
Va rog sa-mi raspundeti.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 14:54, 27 Mai 2008
copii pot fi obligati la raportarea donatiilor, adica sa intoarca in patrimoniul defunctului bunurile primite prin donatie de la partinte ori valoarea acestora. cu toate acestea, daca donatia a fost facuta cu scutire de raport sau daca a avut acordul fratilor, nu va trebui sa raporteze donatia si nici valoarea sa.

daca imobilul a fost imbunatatit, va raporta doar valoarea bunului in starea in care el a fost primit de la defunct, nu valoarea bunului cu imbunatatiri (care sunt produse de Dvs., nu de catre defunct).

din punct de vedere juridic, fata de parinti aveti doar o obligatie generala de recunostinta, iar nu una financiara. din punct de vedere moral...fiecare actionam asa cum ne duce mintea si ne indruma constiinta.

nu aveti un procedeu legal prin care sa evitati raportul donatiilor, altul decat cel expus mai sus. nici macar contractul de vanzare - cumparare nu va ajuta mai mult pentru ca acesta incheiat intre rudele de gradul I este considerat o donatie deghizata.
Raspunsul e incomplet. Scutirea de raport inseamna ca nu se aduc bunurile fizic in masa succesorala, ci doar ca valoare. Dupa ce se stabileste cota fiecarui mostenitor, valoarea donatiei va fi scazuta din cat i se cuvine ca mostenire donatarului, astfel ca donatia e de fapt un avans din mostenire. Daca insa donatia depaseste cota care se cuvine din mostenire donatarului, totodata incalcand o cota minima pe care legea o rezerva descendentilor, atunci va opera reductiunea liberalitatilor excesive. Asta insa se poate calcula numai la momentul decesului, in functie de masa succesorala si numarul de mostenitori rezervatari, nu situ daca are sens sa intram in detalii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul liberalităților excesive pentru un contract de donație Alex_100 Alex_100 Vă rog să-mi confirmați dacă calculul de mai jos este corect. Să presupunem că un defunct deținea un apartament în valoare de 80.000 EUR, o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am si eu o intrebare, va rog frumos , daca ma puteti ... aura2021 aura2021 Buna ziua! am si eu o intrebare, va rog frumos , daca ma puteti ajuta .Parintii mei au facut act de vanzare-cumparare fratelui meu, iar dupa cativa ani, s-au ... (vezi toată discuția)
Donatie Miculescu Sorin Miculescu Sorin Parintii mei (tata vitreg) mi-au donat apertamentul cu dreptul de uzufruct viager fara instrainare sau grevare,sarcini mentionate in CF pe numele lor.Mentionez ... (vezi toată discuția)