avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calculul liberalităților excesive pentru un contract ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calculul liberalităților excesive pentru un contract de donație

Vă rog să-mi confirmați dacă calculul de mai jos este corect.

Să presupunem că un defunct deținea un apartament în valoare de 80.000 EUR, o garsonieră de 40.000 EUR, și alte bunuri în valoare totală de 20.000 EUR. Acesta avea doi fii, iar unuia dintre ei i-a donat garsoniera înainte de moarte.

Așadar, avem următoarele date:

- MASA SUCCESORALĂ: 140.000 EUR (totalul bunurilor, inclusiv garsoniera donata unuia dintre fii);

- COTA SUCCESORALĂ A FIECĂRUI FIU: 70.000 EUR (fiind doi frați, masa succesorală se împarte la doi);

- REZERVA SUCCESORALĂ A FIECĂRUI FIU: 35.000 EUR (jumătate din cota succesorală);

- COTITATEA DISPONIBILĂ: 70.000 EUR (masa succesorală minus rezervele fiilor însumate).

Având în vedere că valoarea donației (40.000 EUR) este mai mică decât valoarea cotității disponibile (70.000 EUR), nu se va putea aplica reducțiunea donației.

Dacă s-ar fi donat apartamentul în locul garsonierei, atunci s-ar fi putut aplica o reducțiune în valoare de 10.000 EUR (liberalități excesive), adică valoarea apartamentului minus valoarea cotității disponibile.

Aș avea, vă rog, trei întrebări:

1) în primul rând... este corect calculul, împreună cu explicațiile dintre paranteze?

2) în ce fel ar fi fost avantajat (sau nu) fratele care a primit donația, dacă contractul de donație ar fi fost încheiat cu scutire de raport?

3) în cazul în care ar fi fost donat apartamentul iar fratele donatarului nu ar dori să solicite reducțiunea donației (cu 10.000 EUR), va avea această opțiune, sau reducțiunea se va aplica automat în favoarea legii, fără posibilitatea de a fi ignorată? Întrebarea ar fi pentru cazurile în care există o bună înțelegere între frați, și ambii ar vrea ca dorința defunctului să fie respectată întru totul (valoarea donației să nu fie schimbată).

Mulțumesc!

Alexandru
Ultima modificare: Miercuri, 8 Martie 2023
Alex_100, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alex_100 , utilizator 20:04, 9 Martie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Da (presupunând că nu există pasiv, altfel trebuie să apară și acesta în ...ecuație).

2. Dacă ar fi fost cu scutire de raport, atunci păstra donația și împărțeau „frățește” (egal) restul bunurilor. (avantaj donatarul cu scutire de raport).

3. Rezerva este un drept, nu o obligație... Nu intră nimic „automat” în traista nimănui. Este libertatea moștenitorului rezervatar să vrea (să ceară) ori să nu vrea (să nu ceară) reducțiunea liberalității, după ce constată că i s-ar fi încălcat rezerva.

Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctului, manifestată prin liberalităţi ori dezmoşteniri. (art. 1086 C. civ)

Subliniez: „împotriva voinței defunctului”, iar nu împotriva voinței ...neîngropatului moștenitor rezervatar.
Ultima modificare: Joi, 9 Martie 2023
romascanu, moderator
> 2. Dacă ar fi fost cu scutire de raport, atunci păstra donația și împărțeau „frățește” (egal) restul bunurilor. (avantaj donatarul cu scutire de raport).
Aici cred că trebuie menționat faptul că dacă s-ar fi donat apartamentul în locul garsonierei (al doilea caz în mesajul meu inițial), chiar dacă donația a fost făcută cu scutire de raport, ea ar fi fost totuși inclusă (fictiv) în calculul masei succesorale, pentru a se stabili dacă s-a încălcat rezerva. În exemplul de mai sus, aceasta s-a încălcat cu suma de 10.000 EUR, iar fratele ar avea dreptul de a cere reducțiunea liberalității.

Așadar, chiar și cu scutire de raport, donația poate fi supusă reducțiunii.

Vă rog să mă corectați dacă greșesc.
Alex_100, utilizator
donația poate fi supusă reducțiunii.

doar daca cere fratele
Nu, nu greșiți.
Raportul donațiilor și reducțiunea liberalităților excesive sunt instituții juridice distincte.
Este corectă observația: chiar scutită de raport, o donație poate să încalce rezerva, caz în care poate fi supusă reducțiunii. (donația fiind o liberalitate).
Apropo, dispunătorul îl poate scuti pe donatar de raport, dar nu-l poate scuti de reducțiune
Sunteți student? Fain! Așa procedam ...pe vremea mea (ce babă par cu vorba asta). Nu mă duceam să întreb: cum... Aveam mereu un punct de vedere și ceream să-mi fie confirmat/infirmat.
romascanu, moderator
Eh, și pentru mine, au cam trecut vremurile studenției...

Vă mulțumesc pentru răspunsuri, totul este clar. Numai bine!

Alexandru

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie cu scutire de raport. papapinguin papapinguin Buna seara, sper sa ma puteti ajuta in dilema pe care o am . Parintii mei detin un apartament si s-au decis printr-un contract de donatie cu scutire de ... (vezi toată discuția)
Neacceptare succesiune mars_on_line mars_on_line Buna ziua. Daca santem 2 frati , si tata (necasatorit) imi face donatie pe toata averea (casa si terenuri) si ulterior eu nu vreau sa ma declar succesor, mai ... (vezi toată discuția)
Contestarea donatiei iii02 iii02 In cazul in care mama lasa prin donatie toate bunurile imobile surorii mele, iar mie nimic, pot contesta donatia si in ce conditii? (vezi toată discuția)