avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... neacceptare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

neacceptare succesiune

Buna ziua. Daca santem 2 frati , si tata (necasatorit) imi face donatie pe toata averea (casa si terenuri) si ulterior eu nu vreau sa ma declar succesor, mai poate fratele face ceva pt. intoarcerea la masa succesorala a partii din donatie (la valoarea actualizata) care depaseste procentul liberalitatilor ? sper ca m-am facut inteles...multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 13:57, 11 August 2009
Bineînţeles că poate.

Ceea ce nu va putea să facă în situaţia expusă (adică dacă nu veţi accepta succesiunea sau veţi renunţa la ea) este să ceară raportul donaţiilor.
si daca este facuta cu scutire de raport ?
daca donatia este facuta cu scutire de raport, nu va fi inclusa in masa succesorala .
chiar daca donatia este facuta pentru toata masa succesorala ? ;)
roxanel a scris:

daca donatia este facuta cu scutire de raport, nu va fi inclusa in masa succesorala .

Scutirea de raport nu înseamnă că defunctul ar fi putut face liberalităţi peste cotitatea disponibilă. Este o eroare ceea ce aţi afirmat. Chiar în cazul scutirii de raport, eredele rezervatar este în drept să ceară reducţiunea liberalităţilor care-i încalcă rezerva. Ceea ce nu poate cere este raportul (aducerea) bunului în natură la masa succesorală.

:bow:

Alte discuții în legătură

Calculul liberalităților excesive pentru un contract de donație Alex_100 Alex_100 Vă rog să-mi confirmați dacă calculul de mai jos este corect. Să presupunem că un defunct deținea un apartament în valoare de 80.000 EUR, o ... (vezi toată discuția)
Donatie cu scutire de raport. papapinguin papapinguin Buna seara, sper sa ma puteti ajuta in dilema pe care o am . Parintii mei detin un apartament si s-au decis printr-un contract de donatie cu scutire de ... (vezi toată discuția)
Donatie cu scutire de raport e_florin e_florin buna ziua ,am auzit de donatie cu scutire de raport ,as dori sa aflu daca donatia poate fi contestata de rudele donatorului dupa decesul ... (vezi toată discuția)