avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie cu scutire de raport
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie cu scutire de raport

buna ziua ,am auzit de donatie cu scutire de raport ,as dori sa aflu daca donatia poate fi contestata de rudele donatorului dupa decesul acestuia(surori,nepoti) dupa donare mai poate participa la masa succesorala ceea ce s-a donat sau poate fi atacat in instanta de singurele rude o sora si un nepot? Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Stefan 18 , utilizator 14:18, 4 August 2024
Daca o donatie este scutita de raport, ea va fi considerata ca a liberalitate facuta de de cujus celui care primeste donatia. Desi nu se supune raportului, fiind o liberalitate, se supune reductiunii, adica exista posibilitatea ca mostenitorii rezervatari sa ceara anularea donatiei (liberalitatii) pentru a-si intregi masa succesolrala.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Miklos MUHI a scris:

Daca o donatie este scutita de raport, ea va fi considerata ca a liberalitate facuta de de cujus celui care primeste donatia. Desi nu se supune raportului, fiind o liberalitate, se supune reductiunii, adica exista posibilitatea ca mostenitorii rezervatari sa ceara anularea donatiei (liberalitatii) pentru a-si intregi masa succesolrala.

Hmm...

Daca e donatie, bineinteles ca e lieralitate, scutita de raport au ba, nu are relevanta. Apoi, ea nu este supusa raportului nu pentru ca este liberalitate, ci pentru ca este scutita de raport prin vointa donatorului.

Si inca ceva. Donatia nu se anuleaza prin cererea de reductiune, ci doar este redusa pana la limita asigurarii rezervei.

Mai multa precizie in exprimare ar avea ca efect o mai corecta informare a userilor.
Am inteles, multumesc pentru sfat.
Donatia poate sa fie atacata doar de mostenitorii rezervatari daca s-a incalcat rezerva succesorala. Mostenitori rezervatari sunt descendentii si parintii lui de cujus.
dar practic care este diferenta intre o donatie simpla si una cu scutire de raport ?chiar sa nu aiba nicio relevanta ?:hm:

Alte discuții în legătură

Act donatie a-elena a-elena Buna ziua, As dori sa stiu daca actul de donatie poate fi atacat. Sorcrii mei vor sa ne faca un act de donatie pe casa si terenul unde locuim, iar cumnatul ... (vezi toată discuția)
Reductiune donatie Andrei Popa Andrei Popa as vrea sa stiu daca in instanta pot castiga reducerea donatiei daca actul de donatie este facut cu scutire de raport ....astept raspuns (vezi toată discuția)
Contestarea donatiei iii02 iii02 In cazul in care mama lasa prin donatie toate bunurile imobile surorii mele, iar mie nimic, pot contesta donatia si in ce conditii? (vezi toată discuția)