avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 395 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie cu scutire de raport
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie cu scutire de raport

buna ziua ,am auzit de donatie cu scutire de raport ,as dori sa aflu daca donatia poate fi contestata de rudele donatorului dupa decesul acestuia(surori,nepoti) dupa donare mai poate participa la masa succesorala ceea ce s-a donat sau poate fi atacat in instanta de singurele rude o sora si un nepot? Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Stefan 18 , utilizator 14:18, 4 August 2024
Din punct de vedere al naturii juridice a actului, chiar nu are nicio relevanta. Atat donatia simpla cat si cea scutita de raport sunt liberalitati.

Diferenta dintre ele are impact asupra obligatiilor donatarului la decesul celui de la care a primit bunul. Astfel, descendentul gratificat printr-o donatie simpla are obligatia de a aduce bunul la masa succesorala, donatia fiind considerata un avans asupra mostenirii. Descendentul scutit de raport poate pastra bunul dobandit prin donatie, in acest caz aplicandu-se doar regulile de la reductiune daca donatia este facuta peste limita rezervei succesorale.
Bună ziua!
Mama și tata ne-a făcut donație și mie și fratelui meu cite un imobil ,cind ne-a făcut actele le-a făcut cu scutire de raport la masa succesorală. Fratele meu și-a vindut imobilul.El mai are dreptul la bunul meu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act donatie a-elena a-elena Buna ziua, As dori sa stiu daca actul de donatie poate fi atacat. Sorcrii mei vor sa ne faca un act de donatie pe casa si terenul unde locuim, iar cumnatul ... (vezi toată discuția)
Contestarea donatiei iii02 iii02 In cazul in care mama lasa prin donatie toate bunurile imobile surorii mele, iar mie nimic, pot contesta donatia si in ce conditii? (vezi toată discuția)
Reductiune donatie Andrei Popa Andrei Popa as vrea sa stiu daca in instanta pot castiga reducerea donatiei daca actul de donatie este facut cu scutire de raport ....astept raspuns (vezi toată discuția)