Detectorul de gaze cand sesizeaza prezenta gazului in incinta, comanda inchiderea automata a electrovalvei, iar aceasta blocheaza alimentarea cu gaz metan a consumatorului.
Un senzor de gaze doar identifica prezenta gazului respectiv pentru care a fost montat.
Daca v-ati hotarat sa montati senzori la gaze, este musai sa montati si electrovalvele pe gazometru, ca altfel la ce bun senzorul in casa, sesizeaza prezenta gazulului (!) si da comanda electrovalvei sa inchida intrarea in gazometru...
Deci cam asta-i treaba: senzor + electrovalva !
Acum, poate sunt eu mai pretentios: azi montezi senzorul (costul din pravalie + costu a 10 m de cablu bifilar (de veioza) si mai apoi, cand ai marafeti, chemi (din nou) instalatorul de gaze si montezi electrovalva (cost electrovalva + manopera instalatorului). Eu zic ca "iese" mai ieftin daca se fac odata si la toata scara - mai este loc de intors la negocieri...
Pai alarma "o da" senzorul montat in casa, concomitent cu inchiderea traseului de catre valva. Practic, proprietarul constata foarte simplu ca nu mai are gaz la CT sau aragaz.
Atunci, se inlatura cauza pentru care s-a declansat alarma ( poate fi o fisura, o netansietate , undeva, un ochi de aragaz cu probleme. Se remediaza, se aeriseste bine incaperea, atunci senzorul inceteaza alarma, se armeaza valva si cu asta basta.
Din aceasta cauza echipamentul trebuie sa cuprinda senzor + valva !