avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Buna, daca intr-un dosar de urmarire penala am primit ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Buna, daca intr-un dosar de urmarire penala am primit acasa o ...

Buna, daca intr-un dosar de urmarire penala am primit acasa o ordonanta de renuntare la urmarire penala conform prevederile art. 318 alin. (1) din C. proc. pen., iar in conformitate cu prevederile art. 316 alin. (1) din C. proc. pen. prin care sa dispus clasarea cauzei. In calitate de persoana vatamata am depus o plangere la Parchet in care in titlul plangerii am trecut "Plangere impotriva masurilor si actelor de urmarire penala la prim-Procurorul Parchetului de pe langa judecatoria X impotriva ordonantei de renuntare la urmarirea penala" . Intrebarea mea este daca este formulata corect plangerea prin acest titlu scris pe ea ? Ma pot trezi sa nu fie acceptata din aceasta cauza ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: adrian@13 , utilizator 07:06, 22 Februarie 2024
Bună ziua ! Puteți sta liniștit. Nu va fi respinsă plângerea pentru acest motiv. Totuși, nu vă faceți mari speranțe. Foarte rar prim-procurorul schimbă soluția. Înteleg din ceea ce ați scris că sunt mai multe fapte in dosar. Pentru unele s-a dispus clasarea și pentru una renunțarea la urmărirea penală. Este dreptul dumneavoastră să atacați soluțiile . Renunțarea șla urmărirea penală trebuie confirmată și de judecător. Veți primi citație la instanța de judecată competentă. Bănuiesc că nu aveți un avocat care să vă reprezinte . Un sfat: atât în cadrul plângerii impotriva soluției de clasare/renunțare la urmărirea penală cât și la instanță in cadrul confirmării renunțării la urmărirea penală studiați bine motivele invocate de către procuror și încercați să le demontați. Trebuie să știți că, in cadrul plângerii impotriva soluției procurorului de caz, soluția se schimbă extrem de rar ( aproape niciodată la Parchet), iar confirmarea renunțării la urmărirea penală este la aprecierea judecătorului in raport cu pozitia și argumentele dumneavoastră,raportate la actele dosarului.
Buna, da am primit acasa dupa 4 zile de la primirea ordonantei o citatie in care trebuie sa ma prezint la Judecatorie, pot sa depun inscrisuri la dosarul de la Judecatorie ?, pana cand pot sa depun plangere sau inscrisuri (si cum sa le denumesc in titlu) la Judecatorie ? Va multumesc !
Bună dimineața! La Judecătorie nu aveți ce plângere să faceți in cazul procedurii de confirmare renunțare la urmărirea penală. Din câte am înțeles, ați atacat și ordonanța procurorului de caz la prim-procuror. Sunt două proceduri diferite. După raspunsul prim-procurorului ( cel mai probabil va respinge plângerea dumneavoastră) aveți dreptul să atacați și această ordonanță în instanță ( este ultima cale de atac) . Cu privire la confirmarea renunțării la urmărirea penală, ați putea cere instanței suspendarea până se soluționează plângerea dumneavoastră împotriva ordonanței. Nefiind în procedura unei plângeri impotriva soluției, în procesul privind confirmare renunțare la urmărirea penală, puteți depune un memoriu cu toate aspectele procedurale sau de fond pentru care considerați că soluția nu este corectă și pentru care se impune trimiterea in judecată. De asemenea trebuie să știți că aveți în continuare toate drepturile părții vătămate prevăzute la art.81 din Noul Cod de Procedură Penală. Cu privire la susținerile dumneavoastră, studiați art. 318 din Codul de Procedură Penală și încercați să motivați pe baza criteriilor din alineatul 2 de ce nu ar trebui să se renunțe la urmărirea penală. Succes!
Ultima modificare: Luni, 11 Decembrie 2023
adrian@13, utilizator
Buna, am primit raspunsul in urma plangerii de la prim-procuror care a respins plangerea dupa care am fost la Judecatorie la termenul fixat pentru confirmare la renuntarea la urmarirea penala in care am sustinut faptul ca nu sunt de acord cu masurile luate in ordonanta si am fost intrebat de catre judecator sa invoc temeiul de drept, nestiind exact ce sa ii raspund plus faptul ca inainte cu o zi am depus la registratura Judecatoriei plangerea (memoriu, doar ca am denumit-o plangere), raspunandu-mi ca nu a reusit sa se uite peste plangere a amanat pe o alta data. in prezent nu stiu exact care sunt temeiurile de drept pe care sa le invoc data viitoare. Ar fi cea ce ati sustinut dumneavoastra mai sus sau litera de lege pe intimatii au incalcat-o ? Va multumesc !
Bună dimineața! !. Aveți dreptul să atacati, in termen legal, si respingerea privind soluția de clasare. Cu privire la renuntarea la urmărirea penală, așa cum v-am explicat in mesajele anterioare, trebuie să convingeți instanța că aprecierile procurorului privind oportunitatea renunțării la urmărire penală nu sunt întemeiate. Pentru a se putea dispune renuntarea la urmărirea penală, trebuie să se constate indeplinirea unor condiții ( unele obligatorii cum ar fi pedeapsa maximă și altele ce pot fi apreciate subiectiv). Dreptul dumneavoastră de a face plângere este prevăzut la art. 340 din Codul de Procedură Penală. Cu privire la motivele plângerii, acestea variază de la caz la caz.
Art. 318 alin. (2) Interesul public se analizează în raport cu:

a) conţinutul faptei şi împrejurările concrete de săvârşire a faptei;

b) modul şi mijloacele de săvârşire a faptei;

c) scopul urmărit;

d) urmările produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii;

e) eforturile organelor de urmărire penală necesare pentru desfăşurarea procesului penal prin raportare la gravitatea faptei şi la timpul scurs de la data săvârşirii acesteia;

f) atitudinea procesuală a persoanei vătămate;

g) existenţa unei disproporţii vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfăşurarea procesului penal şi gravitatea urmărilor produse sau care s-ar fi putut produce prin săvârşirea infracţiunii.

(3) Când autorul faptei este cunoscut, la aprecierea interesului public sunt avute în vedere şi persoana suspectului sau a inculpatului, conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, atitudinea suspectului sau a inculpatului după săvârşirea infracţiunii şi eforturile depuse pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii.

(4) Atunci când autorul faptei nu este identificat, se poate dispune renunţarea la urmărirea penală prin raportare doar la criteriile prevăzute la alin. (2) lit. a), b), e) şi g).
Ultima modificare: Joi, 22 Februarie 2024
adrian@13, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solutie de renuntare la urm. penala danaa1 danaa1 Procurorul de caz, prin ordonanta a dispus solutia de renuntare la urm. penală fata de niste inculpati. Dosarul e la instanta, dar pana in prezent nu am ... (vezi toată discuția)
Posesie canabis=> consecințe NotThatSmart NotThatSmart În urma cu ceva timp am fost citat de către DIICOT în privința asta.Circumstanțele au fost de așa natura încat înițial am negat posesia lui,(uitasem ... (vezi toată discuția)
Furt din supermarket Anamariacatalina Anamariacatalina Am fost chemată la judecătorie printr o citație in care scria renunțare urmărire penală, am furat dintr-un supermarket niște alimente, am confirmat la ... (vezi toată discuția)