avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... control garda
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

control garda

buna ziua.am o problema.poate ma puteti ajuta dumneavoastra.detin un magazin alimentar mic sau chiar foarte modest,iar acum cateva zile am avut control de la garda financiara.in urma controlului am primit avertisment si suspendarea activitatii pe 3 luni,1000 ron pentru neefectuare inventarului,2000 ron pentru lipsa unui anunt in legatura cu bonul fiscal.acum va intreb pe dumneavoastra ce ar trebui sa fac in situatia aceasta entual daca am vreo sansa la contestatie,daca amenda se poate plati esalonat si daca voi fi fortat sa platesc amenda pentru a redeschide magazinul.este vorba de o intreprindere familiala.va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 06:58, 2 Februarie 2011
Buna.

In temeiul carei legi v-au suspendat activitatea si pentru ce anume? Pentru neefectuarea inventarului din cate stiu eu, nu se suspenda activitatea.
Contestati procesul verbal de contraventie. In locul Dvs. as invoca disproportionalitatea sanctiunilor in raport cu contraventia savarsita.
Probabil ca ati fost sanctionat pe OUG 28/1999 rep. - aceasta lege prevede si suspendarea activitatii unitatii pana la 3 luni:
Art.10
b)neîndeplinirea obligatiei agentilor economici de a se dota si de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale avizate conform art. 5 alin. (2), la termenele stabilite la art. 6, cu exceptia prevazuta la art. 1 alin. (4), neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioara celei reale, precum si nereintroducerea datelor înscrise pe rola jurnal privind tranzactiile efectuate de la ultima închidere zilnica pâna în momentul stergerii memoriei operative;
Art.14,alin (2)
(2)Nerespectarea de catre agentii economici a prevederilor art. 10 lit. b), referitoare la neutilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, neemiterea bonurilor fiscale pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, emiterea de bonuri cu o valoare inferioara celei reale si nereintroducerea datelor înscrise pe rola-jurnal privind tranzactiile efectuate de la ultima închidere zilnica pâna în momentul stergerii memoriei operative, atrage si suspendarea activitatii unitatii pe o perioada de 3 luni.


Ce e de facut ?
- aveti la dispozitie 15 zile (de la data primirii procesului verbal) sa contestati PVCSC-ul (Procesul verbal de constatre si sanctionare a contraventiilor);
- contestatia se face in conformitate cu OG nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor;
- contestatia suspenda executarea;
- adica, de la momentul depunerii contestatiei efectele procesului verbal se suspenda pana la solutionarea contestatiei;
- in sensul ca, nu veti mai fi obligat sa platiti amenda pana la solutionarea contestatiei, suspendandu-se si masura complementara dispusa prin PVCSC in temeiul art.14, alin(2) de suspendare a activitatii magazinului pana la 3 luni;
- contestatia se depune la judecatoria compententa;
- contestatia se poate face pe forma (modul in care este intocmit PVCSC-ul - lipsa CNP, lipsa semnatura organ constatator (daca e cazul) etc si pe fond , se contesta eventuala netemeinicie a contraventiilor constatate venind cu argumente , documente etc care sa dovedeasca ca nu ati savarsit contraventiile mentionate in procesul verbal si pentru care ati fost sanctionat.

NOTA:
Conform OUG 28/1999, art. 11, Sanctiunea pentru :
a)faptele prevazute la art. 10 lit. c), e), g) si o) se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 4.000 lei- poate de aceea ati fost sanctionat cu amenda de 2000 lei;

- insa suspendarea activitatii se face numai pentru incalcarea art.10 lit b) iar in aceasta situatie sanctiunea (amenda) este de la 4000 lei la 8000 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bon fiscal vasi49 vasi49 Care este valoarea amenzii in cazul neeliberarii bonului fiscal??? Unde gasesc noile modificari in urma desfiintarii garzi financiare?? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Casa de marcat prodica prodica Buna ziua, intentionez sa deschid o agentie de publicitate, fara program cu publicul, o sa lucrez doar cu firme, si in cazul asta imi trebuie casa de marcat? (vezi toată discuția)