avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia si anii de studii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia si anii de studii

Va rog frumos sa-mi spuneti care e legea cu privire la recunosterea anilor de studii la pensie.Am tot cautat pe net dar nu am gasit ce a trebuit.Eu am terminat o facultate de 5 ani si anul trecut mi-am finalizat si masteru.Am lucrat si pe timpul facultatii cu carte de munca.In prezent mi-am gasit loc de munca in domeniu.As dori sa stiu daca mi se trec anii de facultate in cartea de munca.Care ar fi conditiile pt indeplinirea acestui fapt?Dati-mi va rog legea ca nu stiu de unde s-o iau.Daca nu inteleg ceva va voi intreba.Multumesc
Cel mai recent răspuns: ioana_cama , utilizator 17:57, 31 Ianuarie 2010
1. Este vorba de Legea 19/2000:
Art. 38 - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:

b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;

2. Nu se trece perioada de facultate in carnetul de munca. Cand veti iesi la pensie, veti prezenta la Casa de Pensii diploma si anexa ei, in original.
Cititi si Legea nr. 276/2004 si Ordinul nr. 407/2004 privind dovedirea, in vederea recalcularii pensiei, a absolvirii cursurilor de zi ale invatamantului universitar.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumes frumos doamna Gabriela.Acuma citesc si daca nu sunt in clar cu ceva va mai scriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

As dori lamuriri cu privire la adaugarea anilor de facultate la pensia pentru limita de varsta Popescu Lucia Popescu Lucia am urmat cursurile facultatii de matematica 1970-1074 curs de zi.In continuare am urmat anul V specializare informatica in curs de zi (1974-1975)dupa care am ... (vezi toată discuția)
Facultate/vechime niculinu niculinu Sunt student in ultimul an, si nu am carte de munca (am22 de ani) , vreau sa stiu daca este adevarat ca pot sa imi trec ca vechime facultatea in cartea de ... (vezi toată discuția)
Stagiu ani facultate stanca123 stanca123 daca facultatea este de 5 ani iar eu m am angajat din anul 4, primii 3 ani de facultate se considera vechime in munca? (vezi toată discuția)