Urmează să ies în concediu de maternitate, iar mai apoi în concediu de creștere a copilului. Data nașterii este februarie 2024.
Am un contract individual de muncă din luna Decembrie 2022. În lunile 12.2022, și 01-06 2023 (7luni) am fost încadrată cu salariul minim. Mai apoi din 07.2023-prezent (6 luni+) salariul meu a crescut.
Indemnizația de maternitate se calculează ca si media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni (din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare)?
Indemnizația de creștere a copilului se calculeaza la fel?
Indemnizația de maternitate reprezintă 85 % din media veniturilor lunare realizate de către mamă în ultimele 6 luni dinainte de concediul de maternitate..
Cuantumul indemnizației lunare pentru pentru creșterea copiilor este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei.
Dacă în luna 01.2024 si 02.2024 eu voi fi în concediu de maternitate, indemnizația pentru pentru creșterea copilului se va calcula cu acele luni inclusiv (luni în care eu am un salariu mai mare, dar sunt în concediu de maternitate, deci inactivă pe piața muncii).
Vă mulțumesc pentru răspuns!