avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariale neachitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariale neachitate

Buna seara. Solicit un sfat in legatura cu o speta forte neplacuta. Astazi 12 dec 2023 , aprox 500 de angajati ai unei fabrici mari, neafiliati la niciun sindicat, au drepturi salariale restante incepand cu luna octombrie integral si chiar tichetele de masa pe luna septembrie. Suntem dusi cu zaharelul in fiecare saptamana , au venit si sarbatorile , iar oamenii sunt oarecum fortati sa-si caute de munca (a se citi sa-si "bage lichidarea"). Juridic care ar fi forma legala pe care putem actiona sa ne recuperam drepturile salariale capatate prin munca. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 02:50, 13 Decembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara! Trimite-ti o notificare prin care sa le puneți în vedere să achite contravaloarea drepturilor salariale restante in termen de 15 zile de la data primirii. În cazul în care nu achită puteti sa introduceti o actiune pe rolul instantei competente prin care sa solicitati obligarea acestora la plata sumelor restante, a cheltuielilor de judecata si a dobanzii.
Multumesc!
In speta, modalitatile legale prin care se pot recupera salariile neplatite de catre angajator sunt:
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea repausului saptamanal etc.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariul Ana ionela Ana ionela Firma nu a platit salariul de 2 luni.ce pot sa fac? (vezi toată discuția)
Recuperare restante salariale liliana1971 liliana1971 cum pot recupera restantele salariale de o firma la care am lucrat si am facut plangere la itm de la care astept un raspuns? (vezi toată discuția)
Demisie gheorghe7 gheorghe7 Cum pot recupera bani pe ultimele 2 luni dupa demisie? (vezi toată discuția)