avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună seara.. Aș dori să întreb dacă după 10 ani ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună seara.. Aș dori să întreb dacă după 10 ani de la decesul ...

Bună seara.. Aș dori să întreb dacă după 10 ani de la decesul sotului se poate să optez pentru pensia de urmaș? Am cerut la pensionare mea dar atunci mi s-a spus că nu îmi recomandă pentru că pensiile de urmaș nu se vor majora ca și restul pensiilor Asta mi s-a spus în 2015 poate așa a fost legea atunci..doresc să știu dacă s-a modificat legea de atunci s-au eu nu am fost informată corect..
Vă mulțumesc..
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 22:17, 18 Decembrie 2023
Oare ar fi posibil sa fi inteles dvs. eronat ? ca legea nu s-a schimbat din 2015 incoace , abia acum a aparut o alta , dar care nu schimba conditiile pensiilor de urmas . Si , la fel cu orice pensie , si cele de urmas au crescut prin indexarea valorii punctului de pensie . Puteti si acum sa faceti o cerere catre Casa de Pensii si sa solicitati pensia de urmas . Specificati in cerere ca , avand pensie proprie , optati pentru cea mai avantajoasa dintre ele . Asta pentru ca , pentru un singur urmas indreptatit , pensia de urmas se calculeaza la 50% din punctajul de pensie al celui decedat .
Nu am înțeles greșit exact așa mi s-a spus că pensiile de urmaș nu se măresc.. Vă mai rog să-mi spuneți dacă să depun o cerere acum sau după indexarea din ianuarie.. Soțul meu a avut stagiu de cotizare 46 ani 11 luni si 6zile. Din care 27 ani 1 lună și 16 zile gr. II.
Nr puncte realizate 51. 55028
Punctaj mediu anual 1.47286
Ce mă sfătuiți cum ar fi mai bine pentru mine?
Îmi cer scuze pentru deranj si vă mulțumesc..
Sărbători cu sănătate..
Indiferent cand depuneti cererea , pentru dvs. e acelasi lucru . Daca dvs. aveti mai mult de 0,73643 puncte , nu e in interesul dvs. sa cereti pensie de urmas , ar fi mai mica . Acum , mai depinde si de indicele de corectie pe care il aveti dvs. si cel pe care l-a avut sotul . De la 01.09.2024 , odata cu intrarea in vigoare a unui alt mod de calcul a pensiilor , alta va fi povestea ... Daca cei 46 ani nu cuprind si perioadele suplimentare acordate pentru grupe , si nici armata , anii de facultate ( perioade asimilate ) , ar avea cam 18 puncte de stabilitate , care se vor adauga celor 51,55028 puncte realizate , iar totalul se va imparti la 2 , rezultand punctajul dvs. de urmas . Va trebui - si in situatia asta - sa vedeti ce va e mai convenabil , pensia dvs. sau cea de urmas . PS . Daca solicitati - asa cum v-am sfatuit - Casei de Pensii acordarea pensiei de urmas cu mentiunea ca optati pentru cea mai avantajoasa ( a dvs. sau cea dupa sot ) , aceasta va va face calculele , aveti acest drept .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. la mulți ani. pentru pensie urmaș.. soțul meu ... Iulita Bambuch Iulita Bambuch Bună ziua. La mulți ani. Pentru pensie urmaș.. Soțul meu a decedat in urmă cu 10ani.. Dacă fac cerere pentru pensie de urmaș.. Vă dau datele lui.. ... (vezi toată discuția)
Am citit noua lege 360 /2023 art.56, totusi am colegi care spun ... adamgeo adamgeo Am citit noua lege 360 /2023 art.56, totusi am colegi care spun ca e mai buna legea veche avand coef,de corectie 1,41 x nr puncte , minus penalizare 12%, ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pt sotul supravietuitor se indexeaza? Anca Veturia Coca Anca Veturia Coca Buna ziua, Am apelat la dumneavoastra pentru ca la Oficiul de Pensii este imposibil. Mama mea a optat pentru pensia de urmas in 2004 dupa moartea tatalui ... (vezi toată discuția)