avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii pe dobanzi bancare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii pe dobanzi bancare

Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti cu un aspect. Pe 2023 am realizat un venit din profesia liberala sub 12 salarii minime pe an. Pe persoana fizica am niste venituri din dobanzi. Cumulat, daca sumez venitul din profesia liberala cu cel din dobanzi, sar de 12 salarii minime si automat ma duc in stadiul de a plati mai mult la sanatate si de a plati si contributii la pensie ( eu sunt si salariata la spital si am si pfa ca medic colaborator). Mi s_a raspuns ca dobanzile sunt luate in calcul doar la plafonul de contributii la sanatate, dar nu inteleg cum anume. Multumesc
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 14:51, 24 Decembrie 2023
Nu are importanta ca mai aveți și în contract de munca valabil.
Pentru 2023, pentru a vedea la ce plafon pentru CASS va incadrati, adunați venitul anual total net la pfi (adica total venituri încasate în 2023 -total cheltuieli deductibile platite în 2023 conform documentelor de încasare și plata doveditoare) cu venitul din dobanzi incasat în 2023.
Pentru situația de la CAS, fara venitul din dobanzi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Decembrie 2023
george-neagu, moderator
Ma voi inscrie la varianta 2 sau 3?
2.Pentru venituri nete intre 18000-35999 lei /an se plateste obligatoriu contributie la sanatate 1800 lei/an +10% impozit conform datelor din registrul jurnal de incasari si plati ( din contabilitate ). Optional se poate plati contributie la pensie conform sumei mentionate la punctul 2 .
3.Pentru venituri nete intre 36000-71999 lei /an se plateste obligatoriu contributie la sanatate 3600 lei/an + contributie la pensie 9000 lei/an + 10% impozit conform datelor din registrul jurnal de incasari si plati ( din contabilitate ).
Punctul 3
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Decembrie 2023
george-neagu, moderator
Deci voi fi obligata sa platesc si contributia la pensie?
Doar sănătatea.
Tot ceea ce s-a aprobat săptămâna asta prin acea ordonanta de urgenta va fi valabil în 2025 când veti depune declaratia unica pentru închiderea anului 2024.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand plătesc și asigurări de sănătate la venitul din chirii in 2023? avo7 avo7 Cand plătesc și asigurări de sănătate la venitul din chirii in 2023? Se cumuleaza cu alte venituri sau se considera separat? Daca mai am de ex si un PFA ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale la un pfa Del monte Del monte Va rog sa ma ajutati cu o neintelegere.. Daca am un loc de munca cu norma intreaga.. unde se plateste sanatatea si pensia.. Mai e necesar sa platesc la un ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre profesie liberala si persoana fizica autorizata Mainerici  Ctin Mainerici Ctin care este diferenta intre desf activitati ca profesie liberala sau ca pfa (vezi toată discuția)