avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Drepturi de autor, preluare știri de pe alte site-uri ...
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Drepturi de autor, preluare știri de pe alte site-uri pentru site-ul propriu

Bună ziua,

Doresc să realizez un site de știri.

Din ce înțeleg din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Art. 9, lit. e), ştirile şi informaţiile de presă nu pot beneficia de protecţia legală a dreptului de autor.

În acest context, vă rog să mă ajutați cu răspuns la următoarele:

1. E legal să preiau știri de pe alte site-uri specifice, care sunt la curent cu ultimele evenimente, și eu să le rescriu conținutul, fără acord scris?
2. Am observat practica multor site-uri de a menționa scurt sursa știrii și a imaginii, de exemplu: ”conform/potrivit/informează...”. Este legală această simplă citare sau e nevoie de acord scris cu sursa?
3. E legal să preiau mot-à-mot declarațiile diferitor persoane publice, comunicatele de presă ale instituțiilor publice etc., care se regăsesc pe paginile de socializare sau pe site-urile acestora, fără acord scris? Practica poate fi extinsă și asupra altor tipuri de persoane publice, nu doar politice?
4. E legal să transcriu un video, interviu, postare live etc. și să public transcrierea ca știre, fără acord scris?

Mulțumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Copyright agregator știri / presă. cum mă pot asigura că nu încalc legea? bogdan.munteanu bogdan.munteanu Salut, Lucrez la un site in care doresc sa introdu articole de stiri ale mai multor publicatii, si ma intreb daca este ok din punct de vedere al ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru stiri dl.Escu dl.Escu Buna ziua, Vreau sa imi fac un site cu articole. Ma gandeam sa copiez niste articole de pe alte site-uri. Este ilegal ce vreau sa fac? Pe site-ul respectiv ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor a unui portal online de stiri Bestiutza Bestiutza Buna ziua, Intrebarea mea e referitoare la internet, dar are legatura cu dreptul de autor. Adica ma refer aici daca as crea un portal de stiri care preia mai ... (vezi toată discuția)