avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Am o problemă mai complicată: părinții ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Am o problemă mai complicată: părinții meu au ...

Bună ziua! Am o problemă mai complicată: părinții meu au avut un apartament pe care intenționau să mi-l dea mie. Înainte de căsătorie, din motive mai complicate pe care nu are rost să le detaliez, am decis să trecem apartamentul în cauză pe soț prin contract de vânzare-cumpărare, respectiv prin credit bancar. Banii pe care i-au primit părinții mei de la banca au fost transferați în totalitate mie, pe care ulterior, i-am transferat o parte soțului, iar cu cealaltă parte am achiziționat un teren.
Problema vine azi, când am decis să divorțăm, iar soțul meu susține ca este apartemntul lui și tipic românului, au apărut certuri pentru acest apartament pe care el îl consideră al lui din faptul că este pe numele lui. Menționez faptul că, de-a lungul timpului i-am transferat și eu sume de bani pentru a acoperi rata în cauză.
Întrebarea mea este, am vreo șansă cat de mică măcar să am jumătate din apartament? Sau el are tot, având în vedere ca a fost achiziționat dinainte de căsătorie, numele meu fiind inexistent în orice act în afară de girant la bancă…
Și încă o întrebare, mă amenință că scoate afară din apartament, respectiv schimba yala de la ușă. Dacă se va întâmpla asta, eu pot face ceva?
Ultima modificare: Miercuri, 3 Ianuarie 2024
Bodand, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:12, 3 Ianuarie 2024
Te judeci, ca este un caz mai complicat si fiecare trebuie sa dovedeasca ceea ce cere.
pana la divort, nu are cum sa va dea fara, chemati politia daca nu mai puteti intra
cand facem prostii trebuie sa ne asumam, aia e.
casa e bunul lui propriu, end of story. Aveti un drept de creanta pt ce transferuri i-ati facut ca ajutor pt plata ratei.
terenul e bun comun.

i-am transferat o parte soțului
si suma asta o puteti obtine, depinde ce statut a avut

e musai necesar sa apelati la un avocat, vedeti ce obtine si ce nu
Ultima modificare: Miercuri, 3 Ianuarie 2024
gi-jane2, moderator
"Tipic românului "?
Nu, tipic românului e sa facă astfel de combinații cu neamurile si sa plimbe niste bani.
Da, apartamentul e al lui. El l-a cumparat, el a făcut credit, el si-a pus pielea la bătaie, el e executat silit în caz de neplată.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Ianuarie 2024
raluk0207, utilizator
Nici măcar 10% nu primiți din acest imobil, pentru că este bunul lui propriu.
Vă certați degeaba, nu câștigați nimic, el rămâne cu imobilul întreg, iar dupa divorț vă poate evacua legal din casa lui.

Oricum, nu intră la partaj bunurile proprii, deci apartamentul fiind bunul lui propriu, nu intră la partaj.
Partajați restul ce aveți în comun dobândit după căsătorie.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Ianuarie 2024
Dapix, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parintii au intentionat sa va dea un apartament ... doar ca nu au facut-o . Practic - l-au vandut sotului ( care atunci nu va era sot ) , prin urmare e bunul lui propriu . Sa ne gandim , daca ati putea obtine ( dar nu puteti ) o jumatate de apartament : dvs. ati avea 1/2 apartament in proprietate , plus tot acel teren , fara nici o datorie . Sotul dvs. ar avea tot 1/2 apartament , plus un credit cat pentru un apartament intreg . Ar plati pretul unui apartament , plus dobanzile ( care sunt semnificative ) si ar obtine doar jumatate . Va pare echitabil ? Sotul sustine - pe buna dreptate - ca apartamentul e al lui , dvs. aveti dreptul sa cereti sumele cu care ati contribuit la plata creditului - pe care le puteti dovedi - , poate si la jumatate din ratele platite dar nu la jumatate de apartament . Deci , nu e ca “ el are tot “ , ci ca el are tot ce a platit si plateste . Cata vreme sunteti casatoriti , aveti dreptul sa locuiti in casa sotului - daca nu va deranjeaza situatia tensionata , ceturile , etc. - dar dupa divort , are tot dreptul sa va evacueze . Daca schimba yala , anuntati politia , dar ... stiu si eu daca vor putea sa va “ vare “ inapoi in casa , daca el refuza ?

Alte discuții în legătură

Despre evacuare dupa divort dlp dlp sunt divortat de aproape 4 ani.sotia mea a intentat divortul la insistentele parintilor ei cu care nu m-am inteles niciodata si asta dupa 17 ani de ... (vezi toată discuția)
Acces in imobil alex201888 alex201888 Am depus divortul si inca nu s-a stabilit primul termen. Din cauza situatiilor foarte tensionate am plecat din casa, bun propriu al meu dinainte de casatorie, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.sunt casatorita legitim de 20 ani.din prima casnicie ... primavara21 primavara21 Buna ziua.Sunt casatorita legitim de 20 ani.Din prima casnicie am un copil,iar sotul meu are doi.Locuim pe un teren proprietatea sotului,achizitionat inca din ... (vezi toată discuția)