avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna seara! Am următoarea întrebare; Sunt pensionar ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna seara! Am următoarea întrebare; Sunt pensionar de invaliditate ...

Buna seara!
Am următoarea întrebare; Sunt pensionar de invaliditate cu gradul 2 cu probleme vizuale și cu certificat handicap de nevăzător gradul 2 permanent, nu mă ajung cu banii, mă pot angaja? și ce demersuri ar trebui făcute? La prețurile actuale îmi este și frica sa mai intru in magazine deoarece poate nu am bani sa achit eventualele cumpărături. Vă mulțumesc pentru eventualele răspunsuri!
Ultima modificare: Joi, 4 Ianuarie 2024
costyarges, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 14:28, 6 Ianuarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu puteti cumula pensia de invaliditate su salariul.
Legea 263/2010
Art.118
(1^1) În sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, cu excepția celor realizate din situațiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. a) și b) sau pct. II, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I sau II de invaliditate, precum și pensionarii de urmaș încadrați în gradul I sau II de invaliditate;
Codul fiscal:
Art.67
Definirea veniturilor din activități independente
(1) Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.
Alte detalii gasiti la art.67-75 din Codul Fiscal:

[ link extern ]
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveți posibilitatea să cereți comisiei de expertiză medicală, să vă treacă în gradul 3 de invaliditate.
Încadrat în gradul 3 de pensie, legea vă permite să lucrați cu jumătate de normă, adică 4 ore pe zi.
Astfel veți avea și pensie de boală, și salariu cu jumate de normă, deci veniturile lunare vă cresc.

Dacă lucrați, indiferent de normă, nu vă afectează gradul ACCENTUAT de handicap, și în plus indemnizația de handicap se poate cumula cu salariul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Ianuarie 2024
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare art 118 din legea 263/2010 dinur dinur Daca o persoana care are certificat medical de handicap gradul 2 , se poate pensiona din motiv de handicap si cumula venitul din pensie cu cel din salariu (vezi toată discuția)
Munca dupa pensie anticipata ella.tudor ella.tudor Asistent medical ,pensie anticipata partial,v@rsta 57,7 ani si vechime 39 ,2 ani.Dupa obtinerea pensiei anticipata partial din sector stat se mai poate lucra ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata partiala eugeniaszilagyi eugeniaszilagyi la pensionarea anticipata partiala mai aidreptul sa ai alte venituri ? (vezi toată discuția)