Buna ziua, referitor art 56 noua lege a pensiilor :
Art. 56. - Persoanele care au depăşit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puţin 5 ani de stagiu de cotizare ! (nu specifică CONTRIBUTIV) pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5.
Art. 3 (q) - stagiu de cotizare - perioada de timp constituită din stagiul de cotizare contributiv, precum şi perioadele asimilate ...
Întrebarea mea, în fapt este și cazul meu, este :
Am împlinit 60 de ani, am realizat 35 ani stagiu contributiv și am realizat peste 5 ani de stagiu de cotizare din perioade asimilate ( facultatea la zi cu diploma de licență, 5 ani, stagiu militar termen redus 9 luni ). La data de 01.09.2024 pot solicita pensie pensie pentru limită de vâstă și aceasta va fi nepenalizată întrucât este pentru limită de vâstă și nu anticipată ?
Mulțumesc anticipat.
Eu personal nu cred in aceasta varianta.
Sa asteptam totusi sa apara normele tehnice de aplicare a legii.
Poate aduce ceva lamuriri in plus.
Oricum pana la 01/09/2024 nu puteti depune cerere de trecere la limita de varsta.
Eu personal nu cred in aceasta varianta.
Sa asteptam totusi sa apara normele tehnice de aplicare a legii.
Poate aduce ceva lamuriri in plus.
Oricum pana la 01/09/2024 nu puteti depune cerere de trecere la limita de varsta.
Dar și în legea 263/2010 în rabelul acela care stabilește procentele de penalizate în funcție de numărul de luni ramase pana la pensia limita de vârstă în raport cu stabiul realizat peste stagiul contributiv necesar scrie - stagiu de cotizare. Nu se precizează dacă este contributiv sau nu. Ma refer la capul de tabel, coloana 1. Și deasupra tabelului care se regăsește în lege la articolul referitor la pensia anticipata nu specifica felul stagiului care depășește stagiul contributiv de 35 de ani.
Ma aflu în aceeași dilema de peste 3 ani. Nu știe nimeni dacă acel stagiu rezultat de la facultatea la zi, adică stagiu asimilat, necontributiv se adaugă la cei 35 de ani contributivi necesari pentru calculul penalizarii la pensie anticipata partial. Sau poate știe,dar pe mine nu a avut cine sa ma lămurească. Am depus cererea de pensionare, am retras o, am calculat, am întrebat......nu știu încă cât mai trebuie sa muncesc ca să nu am penalizare sau măcar sa fie cât mai mica.