La controlul trecerii frontierei, nu este necesar să prezentați polițistului de frontieră documente cu privire la modalitatea de deţinere sau folosinţă a autovehiculului (contract, procură, comodat etc), cu excepția autovehiculului cu numere de înmatriculare neutre. Totodată, actele ce confirmă deţinerea în proprietate sau a dreptului de folosinţă asupra mijlocului de transport înmatriculat în alte state, pot fi solicitate de către Serviciului Vamal.
Din experienta poprie știu ca se poate cu comodat. Poate s-a modificat legea în ultima perioada - aveți cunoștință de asemenea situație?
Potrivit Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 341 din 26.05.2017, au fost aprobate modificări și completări la Regulamentul Circulației rutiere, urmare cărora a fost exclusă obligativitatea prezentării, de către conducătorul autovehiculului (care nu este proprietar), a unui alt document care să ateste dreptul la utilizarea lui.
(...)
- permisul de conducere perfectat pe numele său, valabil pentru (sub)categoria din care face parte autovehiculul condus;
- certificatul de înmatriculare al vehiculului; actul care confirmă transmiterea în folosință a vehiculului, în cazul mijlocului de transport transmis în folosință având număr de înmatriculare neutru;
actele referitoare la natura și masa încărcăturii, în cazurile stabilite de legislație;
asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto valabilă pentru Republica Moldova.
Prin urmare, Poliția de Frontieră nu solicită de la conducătorul auto acte adiționale care să confirme transmiterea în folosință a vehiculului, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică, cu excepția mijlocului de transport transmis în folosință având număr de înmatriculare neutru.
Au fost tipărite primele numere de înmatriculare neutre pentru maşinile înregistrate în regiunea transnistreană, potrivit presei din zonă.
(...)
Presa din regiune spune că plăcuţele neutre de înmatriculare vor fi eliberate la Tiraspol şi la Râbniţa, unde sunt amenajate două puncte de evidenţă a conducătorilor auto din regiune. Pentru a le obţine, şoferii trebuie să prezinte aşa-numitul paşaport transnistrean şi dovada înregistrării automobilului. Plăcuţele sunt acceptate în traficul internaţional şi doar astfel locuitorii din stânga Nistrului vor putea trece graniţa cu maşina proprie. Asta se întâmplă după ce Chişinăul şi regimul de la Tiraspol au semnat un protocol în acest sens.
~ final discuție ~