avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Bună ziua. As dori sa știu dacă s-a adoptat legea ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Bună ziua. As dori sa știu dacă s-a adoptat legea prin care ...

Bună ziua. As dori sa știu dacă s-a adoptat legea prin care un cetățean străin poate obține cetățenie Romana dacă este căsătorit de mai mult de 10 ani cu un cetățean Roman chiar dacă aceștia trăiesc într-o alta tara? Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 06:26, 8 Ianuarie 2024
CCR a declarat neconstituțională acea prevedere, deci modificarea propusă nu apare în Legea cetățeniei române.

2. Cu unanimitate de voturi:

– A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României și a constatat că dispozițiile art.I din Legea pentru modificarea art.8 alin.(1) lit.a) din Legea cetățeniei române nr.21/1991 sunt neconstituționale.
(...)
În esență, cu privire la soluția de neconstituționalitate, Curtea a reținut că dispozițiile art.I din Legea pentru modificarea art. 8 alin.(1) lit. a) din Legea cetățeniei române nr.21/199 nu oferă suficiente repere pentru ca destinatarii normelor – autoritățile competente în domeniul cetățeniei – să le poată aplica, sub aspectul calculului termenului de 10 ani. Sintagma „este căsătorit și conviețuiește în străinătate cu un cetățean român de cel puțin 10 ani de la data căsătoriei” din cuprinsul art.I din legea criticată este lipsită de claritate și previzibilitate, întrucât din cuprinsul legii criticate, nu reiese dacă această perioadă de 10 ani trebuie să fie una neîntreruptă sau nu, mai ales prin raportare la dispozițiile art.8 alin.(3) din Legea nr.21/1991 care fac trimitere la lit.a) a alin.(1), fără a distinge cu privire la vreo ipoteză din cele reglementate. Totodată, Curtea a constatat că lipsa de claritate și previzibilitate a art.I din legea supusă controlului de constituționalitate determină și nesocotirea principiilor constituționale ale cetățeniei consacrate de art.5 alin.(1) din Legea fundamentală, potrivit cărora cetățenia română se dobândește, se păstrează sau se pierde în condițiile prevăzute de legea organică.

[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort in "stil italian" cristina cioploiu cristina cioploiu Locuiesc in Italia cu un cetatean italian si am dori sa ne casatorim, insa el inca trebuie sa astepte sentinta.....ce-i trei ani, care aproape ca au ... (vezi toată discuția)
Documente cetatenie romana Alexa_Alexa Alexa_Alexa de ce documente anume am nevoie ca sa-mi fac cetatenie romana fiind in md? (vezi toată discuția)
Cetatean republica moldova gluten gluten Doresc sa obtin cetatenie romana, de ce acte sunt necesare si ce acte de studii sunt recunoscute de statul roman? (vezi toată discuția)