avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clarificare definire post unic OUG 115/2023
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clarificare definire post unic OUG 115/2023

Buna ziua.
Rog sa ma ajutati cu o clarificare pentru definirea unui post ca post unic.
Prin art. VII din OUG 115/2023 citim:
(2) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin post unic se înţelege:
a)acel post ale cărui atribuţii, prin conţinutul şi natura lor, sau responsabilităţi stabilite nu se regăsesc într-o altă structură organizatorică;
b)un post dintre cele aflate în structura în care există numai posturi vacante.

Daca am o structura de Oficiu Juridic cu 2 posturi de consilier juridic, personal contractual. Una este incadrata si una este vacanta.
In OUG 115 citesc ca un post unic nu se regaseste prin atributii si responsabilitati in ALTĂ structura din institutie. Eu, in speta de mai sus, nu mai am consilieri juridici in ALTA structura. As putea proceda la organizarea unui concurs de ocupare a postului, pe considerentul ca prevederea din OUG 115 se refera la ALTA structura? Inteleg ca nu acesta este spiritul legii, dar caut o modalitate de a ocupa acel post, iar varianta cu memorandum, ori dureaza f mult, ori, de multe ori, nu se aproba.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Ianuarie 2024
Ursu Iulian, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ursu Iulian , utilizator 07:16, 11 Ianuarie 2024
Ce spuneti dvs nu suna a post unic , aveti deja un consilier juridic
Inteleg ca mai am un post, dar e in aceeasi structura organizatorica.

Ma refer DOAR la definirea termenului de post unic data de OUG 115/2023, in care se foloseste termenul ”ALTA STRUCTURA”.
De exemplu in OUG 223/2008 definitia postului unic era ”ale căror atribuţii specifice nu se regăsesc la celelalte posturi din cadrul structurii organizatorice a autorităţilor şi instituţiilor publice.”
Parca se definea mai clar, nu se regaseste in toata instituția.

Acum definirea postului unic lasa loc de interpretari. Din ce motiv s-a pus termenul ALTA STRUCTURA? Sunt spețe care se contrazic. Ori e considerat unic in structura sa organizatorica, din care face parte postul respectiv, ori e unic in toata institutia.
Unde ati vazut dvs atributii de consilier juridic in alta structura organizatorica la nivelul unui angajator bugetar?
Unde ati vazut dvs atributii de consilier juridic in alta structura organizatorica la nivelul unui angajator bugetar?
La nivelul unui consiliu judetean, de exemplu, sunt 2 servicii. "Serviciul juridic și contencios" si "Serviciul de consultanță și avizare juridică". Atributiile aunt diferite, dar exista consilieri juridici in mai multe structuri organizatorice.
Dar, exact cum ati precizat, in general, nu exista atributii ale unui consilier juridic in ALTA structura organizatorica. Exact cum este definitia postului unic din OUG 115. Eu ma refer strict la termenul "ALTA STRUCTURA" din OUG. Functia de consilier juridic nu mai e intalnita in alta structura, cum este inspector, de exemplu.

Cornel Vasile a scris:

Alte discuții în legătură

În 2024 se pot face angajări la stat? conform cărei legi, ... goplanet goplanet În 2024 se pot face angajări la stat? Conform cărei legi, ordonanțe sau hotarari? (vezi toată discuția)
Angajare post unic! Jurist3012 Jurist3012 Buna ziua, ma puteti ajuta va rog frumos cu lamuriri in privinta definitiei postului unic ! In organigrama institutiei la care lucrez exista doua posturi ... (vezi toată discuția)
Post unic paznic Karmaniko Karmaniko Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca postul de paznic poate fi considerat post unic, chiar daca in fisa postului fiecarui paznic sunt specificate aceleasi ... (vezi toată discuția)