avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Radiere / lichidare (= \"închidere\") AUTOMATĂ a ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Radiere / lichidare (= "închidere") AUTOMATĂ a unei firme?

Radiere / lichidare (= "închidere") AUTOMATĂ a unei firme

Cu scuze fiindcă tot nu reuşesc să înţeleg diferenţele dintre DIZOLVARE / LICHIDARE / RADIERE, întreb simplu româneşte cum se ÎNCHIDE o firmă în mod automat, FĂRĂ să fie nevoie de intervenţia cuiva (persoană fizică).

Am citit în mai multe surse că EXPIRAREA SEDIULUI SOCIAL ar face ONRC să se autosesizeze şi să închidă firma, însă în diferite surse am găsit că se face CU / FĂRĂ instanţă de judecată. Deci şi că ar închide-o ONRC singur, dar şi că n-ar putea singur ci doar cu instanţă de judecată. Ca atare, nu mi-e clar dacă ar fi (sau nu) o soluţie.

Nu ştiu ce alte variante ar mai fi în afară de aceasta, de aceea întreb (şi sper să primesc răspunsuri). Cum se poate face ca un SRL să fie ÎNCHIS (fie că asta înseamnă "lichidat" / "dizolvat" / "radiat") de la sine (adică să se ocupe instituţiile statului, ONRC, ANAF, instanţă...oricine), FĂRĂ să fie nevoie să cadă pe capul cuiva (om de rând) care să alerge să plimbe hârtii de la o instituţie la alta?

E suficient ca firma să rămână fără activitate / tranzacţii bancare, sau ce altceva este necesar în acest sens?

Din întâmplare (sau nu) am asistat la CHINURILE (la propriu!) unui prieten de a închide un SRL (a alergat luni de zile după hârtii, când credea că a terminat i se mai cerea ceva...etc, una peste alta cam jumătate de an dacă nu chiar mai mult), de aceea mă interesează o variantă cât mai scurtă, mai rapidă şi fără "victime umane".

De exemplu în situaţia unui SRL cu asociat unic la care, nu ar mai avea CINE să se ocupe de astfel de formalități (nu există moştenitori) Ar fi EXPIRAREA SEDIULUI SOCIAL o soluţie ca ONRC (cu sau fără instanţă) s-o ÎNCHIDĂ definitiv?

Mulţumesc
Ultima modificare: Vineri, 12 Ianuarie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: tanguera , utilizator 05:10, 13 Ianuarie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este asa ceva în legislația românească. Asa cum ați urmat câțiva pași pentru a o deschide, tot asa și poate un pic mai mult, va trebui sa urmați doua etape pentru dizolvare și radiere. Găsiți etapele și actele pe care trebuie sa le duceți la registrul comerțului, pe pagina de internet a Registrului comerțului la dizolvări de firme.
Va trebui ca în atâta a doua sa colaborați și cu un contabil autorizat membru CECCAR care sa va întocmească și semneze ultimul bilant de inchidere firma pe care sa-l depuneți la finanțe.
am vrut doar sa editez mesajul nu stiu de ce a aparut de 2 ori
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Ianuarie 2024
tanguera, utilizator
Se pare că totuşi se poate face şi automat, în anumite condiţii

ART. 237* din legea 31/1990

(1) La cererea oricărei persoane interesate, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, tribunalul va putea pronunţa dizolvarea societăţii în cazurile în care:

a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot întruni;

b) societatea nu a depus, în cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situaţiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comerţului;

c) societatea şi-a încetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu îndeplineşte condiţiile referitoare la sediul social sau asociaţii au dispărut ori nu au domiciliul cunoscut sau reşedinţa cunoscută;



Alineatele (7), (71) şi (8), coroborate cu art. 3 alin. (3)-(5) din O.U.G. nr. 116/2009, prevăd că, în termen de 3 luni de la rămânerea irevocabilă a hotărârii de dizolvare, reprezentanţii societăţii au obligaţia de a solicita numirea unui lichidator, orice altă persoană interesată având dreptul de a solicita numirea lichidatorului în următoarele 3 luni. Competenţa de numire a lichidatorului aparţine secţiei comerciale a tribunalului în a cărui circumscripţie îşi are sediul comerciantul.

Dacă termenele succesive de 3 luni s-au împlinit fără să se solicite numirea unui lichidator, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului va solicita secţiei comerciale a tribunalului radierea societăţii comerciale.

(9) Încheierea (hotărârea) de radiere se înregistrează în registrul comerţului, se comunică persoanei juridice la sediul social, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, pe cale electronică, şi se afişează pe pagina de Internet a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi la sediul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal, în raza căruia societatea îşi are înregistrat sediul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Ianuarie 2024
tanguera, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dizolvare srl cu asociat unic Lucian S Lucian S Dupa dizolvarea SRL ce se intampla cu creantele acesteia ? Poate asociatul unic sa la recupereze si cum ? Ce se intampla cu creantele si cine este ... (vezi toată discuția)
Nu pot sa inchid punctul de lucru Mihaela Nicolaescu Mihaela Nicolaescu Buna ziua. Sunt administrator la un SRL care are 3 asociati, dintre care unul sunt si eu(34%). Am inchis o unitate care nu mai functiona dar nu pot sa inchid ... (vezi toată discuția)
Trecerea unui autoturism de pe s.c. pe p.f. szlaur szlaur Buna ziua, Stiu sigur ca acest subiect mai este pe aici, insa nu am inteles mare lucru, iar situatia mea cred ca este putin diferita. Am o masina ... (vezi toată discuția)