Bună ziua. Am un verișor care acum 5 ani a avut o altercație cu un individ. In urma altercației, respectivul a depus o plângere împotriva varului meu pentru vătămare și tâlhărie ( chipurile, vărul meu iar fi sustras telefonul). Tatăl meu se cunoștea cu tatăl tipului care a depus plângerea. A vorbit cu el ,iar acesta ia spus că o să și retragă plângerea doar dacă va fi recompensat de vărul meu. " S au înțeles" . In urma acestui fapt vărul meu a fost eliberat. Anul trecut, s a redeschis cazul, vărul meu fiind condamnat. Vărul meu vrea să spună faptul că partea vătămată a spus adevărul doar după ce a fost răsplătit. Vrem să știm dacă tatăl meu va avea de suferit pentru faptul că a vorbit cu tatăl părții vătămate. Mulțumesc
Bună ziua! Răspunsul depinde f mult de o serie de factori. Dacă tatăl dumneavoastră a discutat doar cu privire la pretențiile civile ale părții vătamate, nu va avea nicio problemă. Dacă discuțiile au fost in sensul modificării declarațiilor pentru eludarea răspunderii penale, atunci, da, vor fi consecințe legale. Nu are importanță ceea ce considerați dumneavoastră a fi adevărul . Tot ce va conta va fi adevărul juridic ( acea variantă a evenimentelor care va rezulta din probe).
Tatăl meu doar a înlesnit întâlnirea dintre cele două părți. Avocatul vărului meu spune că s ar putea dacă vărul redeschide cazul , s ar putea să primească o pedeapsă mai mare. Este posibil acest lucru?! mulțumesc
Condamnarea este definitivă pentru fapta de tâlhărie ? Pentru prima faptă nu se poate mări pedeapsa in propria cale de atac sau dacă este rămasă definitivă. Totusi, dacă prima condamnare nu este definitivă, Parchetul poate declara apel și în această situație există posibilitatea măririi pedepsei. Bănuiesc faptul că avocatul vărului dumneavoastră s-a referit la o posibilă condamnare nouă pentru altă faptă ( influențarea declarațiilor de exemplu). In această situație, in mod evident va creste pedeapsa totală aplicată vărului dumneavoastră. Nimeni de pe site nu vă poate oferi un raspuns concret deoarece ar trebui să aibă acces la dosar și să vadă toate probele. Cel mai in măsură să vă ofere un raspuns avizat este avocatul care a studiat dosarul și căruia i-ați spus toate detaliile.
Inteleg punctul dumneavoastră de vedere. Din păcate, tot ceea ce contează este doar adevărul juridic, care rezultă din probe legal administrate. Ideal ar fi ca acest adevăr juridic să fie identic cu realitatea, insă de multe ori diferă intr-un procent mai mare sau mai mic. Totusi, nu inteleg de ce avocatul dumneavoastră v-a avertizat cu privire la o posibilă mărire a pedepsei. In mod sigur nu puteti obține aici răspunsul pe care il căutați. Văd că sunteti convins de faptul că vărul dumneavoastră nu a influențat partea vătămată. Ati participat la discuțiile respective ? Dacă situația este exact asa cum ati expus-o dumneavoastră, avocatul din acel moment a cunoscut acest fapt ? Care a fost motivul pentru care nu s-a invocat acest aspect inainte de condamnarea definitivă ? Vărul dumneavoastră poate proba conținutul discuțților cu partea vătămată ? Pentru a fi mai siguri, inainte de a incepe un demers in sensul dorit, cautați un alt avocat cu experiență in materie penală și mai cereți o părere, după ce vede dosarul si ii povestiti tot ce stiti si vreti să faceți.