Bună ziua,
Maică-mea stă la bloc, iar copilul vecinilor de deasupra face zgomot aproape tot timpul. Poate sună a exagerare, dar nu este. De fiecare dată când trec pe acolo, se aud bocănituri de parcă ar lucra cineva. În cel mai fericit caz, face pauză câteva minute, apoi o ia din loc. Aleargă, își bocăne picioarele, trântește obiecte, face sunete ca și cum ar bate cu ciocanul, și uneori zbiară. Îmi crește tensiunea numai când mă gândesc.
E vorba de o fată de 7-10 ani. Maică-mea a vorbit cu părinții, și, din ce-am înțeles, copilul are ceva tulburări de comportament (ADHD sau știu eu ce), pentru care au dus-o la un terapeut. Părinții se arată amabili de fațadă, dar ridică din umeri și spun că nu știu ce să facă cu ea, iar circul continuă. Și continuă de mult peste un an, timp în care au existat poate 20 de discuții.
Maică-mea se tot gândește la soluții, pentru că efectiv nu se poate trăi așa.
Ce am luat în considerare până acum:
- sunat la poliție. Nu știu dacă ar rezolva ceva. În cel mai bun caz, le-ar da o amendă, și lucrurile ar continua ca până atunci, doar că ar deveni poate și mai ostili vecinii. Eventual, polițiștii ar putea să constate că zgomotul e prea slab și nu justifică intervenția lor. Să zicem că în alea 2-3 minute cât stă poliția la fața locului nu se aude mare lucru, poate fi reclamantul sancționat pentru apel inutil la urgențe?
- făcut reclamație la protecția copilului. Din ce am înțeles de la maică-mea, părinții frizează neglijența, sau sunt deja acolo. Nu poți să lași un copil să se agite cu orele în fiecare zi, 24/7, și să mai fii suspectat că ești un părinte grijuliu. Adăugăm la asta faptul că are nevoi speciale. Dacă e să mergem cu varianta asta, aș vrea niște sfaturi despre cum ar trebui formulată reclamația, ce argumente trebuiesc aduse.
- dat părinții în judecată. Aici sunt complet pe dinafară. Din fericire, n-am avut de-a face cu sistemul juridic până acum, dar sunt sigur că ar fi un proces lung, laborios, și costisitor. Apoi, nu știu care ar fi concret rezultatul ce poate fi obținut. În ce fel ar putea o instanță să-i oblige să-și țină copilul în frâu?
Maică-mea zicea ceva de luat un sonometru, însă nu văd ce relevanță ar putea avea măsurătorile făcute cu un aparat neomologat, care putea înregistra orice la momentul respectiv, nu neapărat zgomote de la vecini.
Orice sfat e binevenit.