avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... mă lovesc de o problemă frustrantă. acum un an mi-a ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

mă lovesc de o problemă frustrantă. acum un an mi-a fost reținut ...

mă lovesc de o problemă frustrantă.
acum un an mi-a fost reținut carnetul pe motiv ca nu am oprit la semnalele polițistul. semnalele acestuia nu au existat, de fapt poliția venea de pe contrasens cu girofar aprins dar atât, fără sunet, fără baston pe geam doar cu semnale luminoase. au întors după mine și alți doi participanți și ne-a luat tuturor permisul pentru ca nu am oprit, din 3 șoferi niciunul nu a vazut(ciudat) acele semnale. am făcut contestație și am câștigat doar ca acum câteva zile mi-a venit plic să mi se aducă la cunoștință ca poliția română a făcut apel și în termen de 15 zile trebuie să formulez întâmpinarea. nu aș vrea să plătesc un avocat pentru ca nu știu cum aș putea dovedi ca sunt nevinovat poate doar dacă aș aduce martori pe ceilati 2 șoferi dar îmi este greu sa cred ca aș reuși sa fac asta. am dreptul la avocat din oficiu?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 10:04, 19 Ianuarie 2024
In prima instanta cum ati dovedit ca sunteti nevinovat ? Ce reproseaza politia in cererea de apel, fata de decizia primei instante ? A gresit judecatorul ? Puteti sa platiti macar un serviciu de consultanta unui avocat.

Poate ca dvs. sunteti cel vinovat si ati interpretat gresit legislatia :
[ link extern ]
Articolul 32
(1) Semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule și au următoarele semnificații:
a) lumina roșie obligă participanții la trafic să oprească în direcția de mers cât mai aproape de marginea drumului;
b) lumina albastră obligă participanții la trafic să acorde prioritate de trecere;
c) lumina galbenă obligă participanții la trafic să circule cu atenție.
(2) Sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase:
a) pentru lumina roșie - autovehiculele aparținând poliției și pompierilor;

La semnal luminos si sonor, cind politia vine din spate si cu semnal sonor, se acorda prioritate.
Articolul 100
(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
........................
f) nerespectarea semnalelor, indicațiilor și dispozițiilor polițistului rutier aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu;

Articolul de sanctionare pentru prioritate este altul :
Articolul 101
(3) Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:
.............................
f) neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept;

Dreptul de trecere "din spate" il au doar autovehiculele cu circulatie prioritara.

§ 9. Autovehicule cu regim de circulație prioritară
Articolul 61
(1) Au regim de circulație prioritară numai autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a) și b), atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență. Pentru a avea prioritate de trecere, aceste autovehicule trebuie să aibă în funcțiune semnalele luminoase și sonore.
Ultima modificare: Vineri, 19 Ianuarie 2024
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mi a fost reținut permisul ptr neacordare prioritate pietoni ... Oprea sara17 Oprea sara17 Mi a fost reținut permisul ptr neacordare prioritate pietoni ptr 90 de zile.am dat testul 13din 15 și mi a fost restituit permisul după 30 de zile. La 2 ... (vezi toată discuția)
Corecta incadrare in drept a neacordarii de prioritate pietonilor Florin111 Florin111 Am fost sanctionat cu amenda si suspendare permis pe 30 de zile pentru neacordare prioritate pieton ,iar procesul verbal urmeaza sa-l atac in instanta fiindca ... (vezi toată discuția)
Am avut un accident cu trenul la trecerea la nivel cu calea ferată, semnalizată doar cu crucea sf. andrei. mi-a fost suspendat permisul pe trei luni fără drept de conducere, este corect? oana8989 oana8989 Bună ziua.La trecerea la nivel cu calea ferata semnalizata cu semnul Sf Andrei am avut un accident cu trenul din cauza vizibilității reduse.Mi-a fost ... (vezi toată discuția)