Am esit la pensie comform legii 263 in anul 2009. La calcularea punctajului sa luat in calcul salariul tarifar din cartea de munca.In 2022 am depus la casa de pensii veniturile realizate in toata oerioada de contributie in vederea recalcularii.Cererea mi-a fost resoinsa.Intrebarea e daca dupa noua lege se vor lua in consideratie.Va multumesc
stereciu ion
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Motivarea asa cum am primito. Se respinge cererea de recalculare a drepturilor de pensie prin valorificarea veniturilor brute intrucat acests nu au facut parte din baza de calcul a pensiei anterior datei 01.04.2001. Mentionez ca am avut adeverinte de venit si pe perioada 2001-2009.
Pana in 2001 raspunsul este corect. Dupa 2001 nu este corect, verificati adeverintele 2001-2009 si eventual reveniti cu o noua cerere pentru aceasta perioada.Pentru perioada pana in 2001 se va face recalcularea conform lege 360/2023 de care veti beneficia incepand cu aprilie 2025.
CHKa
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Stimate @stereciu ion , Casa de Pensii a respins cererea dvs. pe buna dreptate . Legea 263/2010 prevede clar ca , pana la 01.04.2001 , la calculul punctajului se ia in considerare salariul tarifar si sporurile cu caracter permanent ( toate acestea fiind evidentiate in cartea de munca ) si nimic altceva . Nici ore suplimentare , nici bonusuri , nici castigul in acord , nimic . De la 01.04.2001 , s-a introdus contributia salariatului pentru pensie si , de atunci , se ia in calcul fiecare leu pentru care s-a platit CAS , Casa de Pensii are aceasta evidenta . Prin urmare , pentru perioada anterioara acestei date , nu puteau sa va ia in considerare veniturile care nu faceau parte din baza de calcul , iar dupa - s-au luat deja . Odata cu recalcularea prevazuta de noua lege , acele venituri de dinainte de 01.04.2001 - dovedite cu adeverinte - se vor lua in considerare . PS. Termenul de recalculare a pensiilor dupa noua lege este de 6 luni de la intrarea acesteia in vigoare ( deci , pana la 01.03.2025 ) , dar drepturile se acorda incepand cu 01.09.2024 - asa prevede art. 155 alin. 2 .