avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... CRATIMA INTRE PRENUME: Buna ziua! Sper sa ma poata ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

CRATIMA INTRE PRENUME: Buna ziua! Sper sa ma poata ajuta cineva. Sunt stabilita in UK ...

Buna ziua!
Sper sa ma poata ajuta cineva. Sunt stabilita in UK - cetățean roman. Anul trecut in Iunie am facut certificatul de nastere al copilului românesc - transcris din cel englezesc in registrele romane. La eliberarea certificatului cei de la consulat mi-au facut observația ca pe buletin nu am cratima intre prenume (la fel ca pe certificatul de naștere) si a trebuit sa completez o declaratie in care sa declar ca voi schimba buletinul cat mai curand posibil sa aiba cratima intre prenume.

In Noiembrie anul trecut am schimbat buletinul dar a fost eliberat tot fără cratima - buletinul a fost facut in Sectorul 4, Bucuresti.
Acum in Ianuarie cei de la consulat UK au sunat sa verifice daca mi-am schimbat buletinul cu cratima. Le-am explicat ca l-am schimbat dar a fost eliberat tot fara cratima. Dânsii de la consulat acum mi-au dat ultimatum sa imi schimb buletinul iar si sa il prezint la consulat altfel imi vor anula certificatul de nastere al copilului, implicit si pașaportul lui - ambele fiind eliberate de dânșii anul trecut in Iunie.
Au dreptul sa facă lucrul ăsta? Nu îmi permit sa zbor in țară pentru a-mi schimba buletinul iar. Le-am explicat ca buletinul a fost schimbat in Noiembrie si este tot fara cratima si asta nu este vina mea, dar ei insista ca este o lege nouă si că trebuie respectata.
Mulțumesc anticipat.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună dimineața,

Stați liniștită, nu au nici dreptul și nici posibilitatea să modifice acte de stare civilă sau pașapoarte.

Altfel e bine ca în cartea de identitate să fie scris exact cum e în certificatul de naștere. Data viitoare când o schimbați atrageți atenția celor de la Evidență să pună cratima. Puteți să refuzați s-o ridicați dacă nu e scris conform certificatului de naștere, trebuie să o refacă pe cheltuiala lor.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
După ce ca sunt mulți incompetenți, mai au și tupeu, ce tine de dvs ati facut, ca nu puneți dvs cratima. Il puteti reclama pe acel funcționar.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua , Persoana se identifica cu CNP care este unic .Carte de identitate se elibereaza in baza certificatului de nastere .Cele cu CNP 1SI 2 nu au de regula cratima , Cele cu 5 si 6 au cratima obligatoriu .Consulul are atributii redusa fata de ambasador . Cereti numele si prenumele persoanei si comunicatii ca veti inainte o petitie Ministerului Afacerilor Externe in care le comunicati motivarea cereri complectate . Cratima nu este motiv pentru ce invoca el ,anularea documentelor nu intra in atributiunile lui este alt minister. Verificati certificatul de nastere , daca este cu cratima este necesar sa refaceti toate actele .
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici n-ar trebui sa ii spuneti ca faceti petitia la MAE! Chiar trebuie facuta fara sa-i spuneti!

Ca altfel isi calca pe inima, si asa nu va mai "freca" si pe alte persoane, ca sa-si arate importanta.
In caz contrar, lucrurile se aranjeaza local - intelegeti ideea, nu? Si se continua la fel.

Eu in petitie as mentiona si ca voi cere statului roman rambursarea cheltuielilor generate de revenirea in tara pentru remedierea CI, deoarece un funtionar roman nu si-a facut treaba (la Primarie) sau un alt functionar roman - cel de la ambasada - solicita in mod gresit modificarea de urgenta, sub amenintarea anularii unor documente oficiale de identitate.
Mulțumesc tutror pentru raspunsuri. Foarte ajutatoare. O sa fac o plangere celor de la MAE pentru ca asa am zis si eu nu mi se pare corect sa ma penalizeze pentru o greseala care nu am făcut-o eu si sa mai puna si presiune asupra mea. Nu va puteti imagina convorbirea care am avut-o cu cei ce la consulat si cat de dificili au fost! Cu siguranță merita o plangere si sper sa rezolv deoarece si asa a fost destul de greu sa gasesc o programare pentru a face certificatul copilului anul trecut plus cheltuieli, timp pierdut de la servici si o zi intreaga cu sotul si 2 copii mici pe drumuri!

Alte discuții în legătură

Numele copilului Cripa79 Cripa79 Bună ziua, Am o situație care mă deranjează, pe care vreau să o împărtășesc și să mă ajutați cu un răspuns, cum trebuie să procedez? Fiul ... (vezi toată discuția)
Cum se elibereaza noile pasapoarte simplu+crds: cu sau fara cratima intre prenume? PetDan38 PetDan38 Buna ziua, Am pasaport cu domiciliul in Romania si carte de identitate pe cale sa expire. Vreau sa-mi fac pasaport CRDS dar am citit ca de ceva timp noile ... (vezi toată discuția)
Prenume copil nascut in uk geluistrati geluistrati Buna seara! Un copil nascut pe teritoriul Marii Britanii, din parinti romani, inregistrat cu certificat de nastere britanic FARA CRATIMA (Popescu Valeria ... (vezi toată discuția)