avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1066 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Bună ziua! Am fost chemata la DIICOT pentru a da o ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Bună ziua! Am fost chemata la DIICOT pentru a da o declarație ...

Bună ziua! Am fost chemata la DIICOT pentru a da o declarație a doua oară împotriva iubitului meu care se află în arest preventiv de 3 luni. Întrebarea mea este dacă pot refuza să dau această declarație sau dacă am dreptul de a refuza să semnez declarația pot reprezenta repercusiuni în această situație? Dacă au trecut 3 luni și el se află în arest preventiv avem posibilitatea de a cere o vizită intimă dacă noi ne aflăm într-o relație de concubinaj? Specific că domiciliul actual de pe buletin îl am trecut la adresa unde locuiește el, locuim împreună de 6 luni la același domiciliu.
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 10:37, 2 Februarie 2024
fiind in arest, nu poate fi vb de vizita intima.
Nu putetio refuza sa dati declaratie ca nu sunteti soti.
Dar pe lege5 scrie la articolul 249 Vizita intimă în cazul persoanelor arestate preventiv, aflate în centrele de reținere și arestare preventivă
Pot beneficia de vizită intimă persoanele arestate preventiv în cursul urmăririi penale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții:

a) există o relație de căsătorie, dovedită prin copie legalizată a certificatului de căsătorie, sau, după caz, o relație de parteneriat similară relațiilor stabilite între soți;

gi-jane2 a scris:

fiind in arest, nu poate fi vb de vizita intima.
Nu putetio refuza sa dati declaratie ca nu sunteti soti.

dvs puteti depune cerere, dar nu cred sa vi se aprobe daca aveti calitate in dosar
Bună ziua!
Puteți uza la dreptul la tăcere. Nu vă poate obliga nimeni sa dați declarație daca nu doriți să o faceți.
M-am prezentat azi la DIICOT, le-am spus că nu doresc să mai dau nicio declarație și îmi mențin prima declarație dată, nu au fost de acord și au chemat procurorul să vorbească cu mine. Domnul procuror mi-a spus că nu pot refuza să dau declarație pentru că nu sunt soția inculpatului doar concubina iar refuzul meu de a da declarație se pedepsește numai și a subliniat "numai" cu închisoarea, mărturia mincinoasă la fel. I-am spus că am citit în Constituție că inclusiv persoanele care au calitate asemănătoare cu cea de soți au dreptul de a opta pentru a nu da nicio declarație și mi-a spus că poate în altă țară se practică lucrul acesta însă în România nu, atunci le-am spus că o să dau declarația însă nu o voi semna la sfârșit. Atunci s-a enervat și mi-a spus că el va finaliza dosarul cu mine sau fără mine. La sfârșit m-au pus să semnez un proces verbal pe care l-am semnat și le-am spus că motivul pentru care am refuzat să semnez declarația este pentru faptul că cuvintele pot fi interpretabile și îmi mențin prima declarație. Nu m-am mai confruntat niciodată cu așa ceva este o traumă pentru mine de fiecare dată când merg acolo sunt o persoană sensibilă și sper că data viitoare să pot opta să nu mai dau nicio declarație chiar dacă este necesar să mă prezint. Vă mulțumesc pentru răspuns!

Madalina Mihaela I. Moceanu a scris:

Bună ziua!
Puteți uza la dreptul la tăcere. Nu vă poate obliga nimeni sa dați declarație daca nu doriți să o faceți.

Alte discuții în legătură

Bună ziua! prietenul meu este acuzat într-un dosar penal de ... ZimboAutobuz ZimboAutobuz Bună ziua! Prietenul meu este acuzat într-un dosar penal de trafic de persoane cei de la DIICOT insistă pe metoda loverboy ( 3 foste au declarat împotriva ... (vezi toată discuția)
Vizita conjugala la penitenciar ekaa_sil ekaa_sil Buna ziua, as vrea sa stiu daca iubitul meu poate beneficia de vizita conjugala la penitenciar,desi nu suntem casatoriti...si ce ar trebui sa facem pentru a ... (vezi toată discuția)