avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 818 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Penalizare angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Penalizare angajator

La o anumita institutie, unde se face tura 24/24,cu consemn la locul de munca, la un control inopinat s au găsit instalații improvizate și neomilogate sanitare și electrice. Mai exact e vb de un hidrofor și un put, făcuți de angajați,din banii lor, pt a avea apa menajera, angajatorul neasigurand asa ceva. Deasemenea niște surse de caldura ( neomilogate din pct lor de vedere, adică niște calorifere pe ulei second ) pt a face un aport de caldura, căldură căruia angajatorului nu i pasa. Acum se propune ca angajatul prins în fapt cât și șefului lui ierarhic sa aibă penalizare 10% din salariu pe trei luni. Întrebarea mea este, dacă este corect, normal, eligibil, ca tu angajator sa dai /propui penalizări unui angajat ce a făcut "improvizații" ce substituie niște drepturi care tot tu trebuia sa le pui la dispoziție.
Ultima modificare: Duminică, 4 Februarie 2024
ciresel, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:28, 5 Februarie 2024

Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.

Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
Cercetare disciplinara ce înseamnă? Căci comisia ar trebui sa vin în viitorul apropiat. Între timo angajații au înlăturat tot ce se considera improvizații

Cornel Vasile a scris:

Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.

Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Pasii privind concedierea disciplinara:
1. Primul pas este intocmirea unui referat de catre seful ierarhic cu privire la abaterea savarsita
2. Al doilea pas, constituirea comisiei de cercetare disciplinara.
3. Al treilea pas, convocarea salariatului in scris, in vederea desfasurarii procedurii cercetarii prealabile.
4. Al patrulea pas: desfasurarea propriu-zisa a cercetarii disciplinare prealabile.
5. Ultima etapa consta in emiterea deciziei de sanctionare disciplinara si comunicarea deciziei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! firma la care lucrez dorește să mă sancționeze ... 2006 2006 Buna ziua! Firma la care lucrez dorește să mă sancționeze pentru o greșeală. Menționez că eu nu îmi aduc aminte de incident,nu mi s au prezentat nici ... (vezi toată discuția)
Desfacere cim, absente nemotivate mroby mroby Buna ziua, As dorii sa va intreb in ce conditii se poate desface un CIM pentru absentele nemotivate ale salariatului? Multumesc! (vezi toată discuția)
Abandonarea locului de munca NAIMAD NAIMAD in data de 09.04.2012 am fost lasat balta de o angajata ,fara preaviz si fara cerere de demisie,de a doua zi mergand la un alt magazin ca vanzatoare.Mentionez ... (vezi toată discuția)