Buna ziua,
Au fost publicate normele de aplicare a noii legi a pensiilor?
Am cerut adeverinta conform anexa 6 din noua lege a pensiilor si am primit raspuns de la fostul angajator ca nu are temei legal pentru aceasta.
Am uitat sa mentionez ca sunt pensionar din anul 2011 si am cerut de la fostul angajator, asa cum prevede Legea 360/2023 ,o adeverinta cu veniturile care nu sunt trecute in cartea de munca (ore suplimentare, prime, etc) asupra carora s-a datorat si s-a retinut contributia de asigurari sociale pana la data de 01.04.2001, aceasta fiindu-mi necesara pentru recalcularea pensiei din 01.09.2024.
Nu conteaza perioada ..ati invocat o l;ege care inca nu este in vigoare in totalitatea ei ...
1. Codul Muncii
art.34
.... (5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
....
Art. 160 Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.
Art.260
(1) Următoarele fapte constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii, infracţiuni:
...
b) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5), cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
....
2. HG 905/2017
art.7
..... (6) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat și certificat pentru conformitate, sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, astfel cum rezultă din registru și din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.
......
3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.... de exemplu, neincheierea unui .ci.m.,etc.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Pentru verificarea taxelor, intrebati la Arhivele Nationale
Serviciile arhivistice prestate de către operatorii economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite de Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România, cu avizul Arhivelor Naționale.