avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Bună ziua! Mă pregătesc pentru susținerea unui ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Bună ziua! Mă pregătesc pentru susținerea unui examen și ...

Bună ziua!
Mă pregătesc pentru susținerea unui examen și mi-ar fi de mare folos dacă m-ar ajuta cineva cu următoarele informații:
1. Care sunt procedeele probatorii conform codului de procedura penală? Normele spun ca procedeul probatoriu este modalitatea legala de obținere a mijlocului de proba. Dar care ar fi acestea?
Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: adrian@13 , utilizator 07:35, 9 Februarie 2024
Bună dimineata! Bănuiesc că aveți de susținut un examen la facultate. Procedeul in sine diferă in funcție de particularitățile probei. Aceste procedee nu sunt prevăzute expres in Codul de procedură penală, însă definiția este destul de clara. Procedeul este orice modalitate de a obține o probă, singura condiție fiin d aceea de respectare strictă a legalității. Sintagma modalitatea legală de obținere a mijlocului de probă acoperă toate situații și condiile cerute le lege . Aceste condiții diferă in funcție de tipul de probă ce se urmărește a se obține si de regulile/restricțiile pe care legea le impune pentru obținerea ei. De exemplu declarațiile supectului/inculpatului au niste limitări in obținerea lor iar declarațiile martorilor au alte reguli, limitări. Alt exemplu ar fi interceptarea convorbirilor și comunicațiilor ca si procedeu probatoriu din care se obține proba ( inregistrarea efectivă a convorbirilor și comunicațiilor ). Procedeul in sine implică accesarea rețelei de telefonie/internet sau a aparatului de pe care se efectuează comunicațiile iar proba este inregistrarea in sine, care rezultă in urma procedeului. Absolut toate probele trebuie obținute cu respectarea strictă a legalității . In caz contrar există există riscul constatării nulității absolute sau relative a probelor nelegal sau neloial obținute. Legalitatea obținerii unei probe se analizează in baza tuturor regulilor si restrictiilor prevăzute in Codul de procedură penală sau legi speciale ( unde este cazul). Oricum, in afară de informațiile pe care le gasiți pe internet, cel mai indicat ar fi să achiziționat niste tratate de specialitate pe domeniul care vă intereseaza. Sunt tratate care au si extrase din jurisprudența instanțelor și puteți vedea modul de soluționare a situației/probelemei respective cât și motivarea respectivei decizii/soluții. La acest capitol, eu sunt fan Mihail Udroiu, dar dumneavoastră puteți alege ce autor doriți. Succes!
Ultima modificare: Vineri, 9 Februarie 2024
adrian@13, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Întrebare Zebedeu Zebedeu Codul de Procedură Penală, Art. 97 [i]Proba şi mijloacele de probă (1) Constituie probă orice element de fapt care serveşte la constatarea existenţei ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2014 manuelle manuelle Buna ziua. Pentru admiterea in barou 2014 la Penal trebuie invatat de pe noul cod? Acesta intra in vigoare in februarie 2014. Lucrarile de specialitate dupa ... (vezi toată discuția)
Explicatii ex barou irynuk83 irynuk83 am sustinut in 2006 un ex la barou (nereusit) si anul asta...vreau sa dau ... sa zicem \"din nou\"... as dori ceva detalii... tot ce va vine in minte... adica ... (vezi toată discuția)