avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara ! Fostul soț a cumpărat cu banii comuni ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara ! Fostul soț a cumpărat cu banii comuni o proprietate ...

Bună seara ! Fostul soț a cumpărat cu banii comuni o proprietate după ce a băgat divorț de mine . Dacă a cumpărat până să se pronunțe divorțul am dreptul asupra acelei proprietăți ?
Cel mai recent răspuns: Oprisanescu Stefan , utilizator 08:13, 15 Februarie 2024
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind un bun cumpărat cu bani comuni și în timpul căsătoriei, potrivit art 339 cod civil acest bun este comun și face parte din masa bunurilor comune.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
[ link extern ]
Divorț și separare legală România

3.2 împărţirea bunurilor soţilor
În cazul divorţului, regimul matrimonial încetează între soţi la data introducerii cererii de divorţ.

Cu toate acestea, oricare dintre soţi sau amândoi, împreună, în cazul divorţului prin acordul lor, pot cere instanţei de divorţ să constate că regimul matrimonial a încetat de la data separaţiei în fapt.
Dacă regimul comunităţii de bunuri încetează prin desfacerea căsătoriei, foştii soţi rămân coproprietari în devălmăşie asupra bunurilor comune până la stabilirea cotei-părţi ce revine fiecăruia.
În cadrul lichidării comunităţii, fiecare dintre soţi preia bunurile sale proprii, după care se va proceda la partajul bunurilor comune şi la regularizarea datoriilor. În acest scop, se determină mai întâi cota-parte ce revine fiecărui soţ, pe baza contribuţiei sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât şi la îndeplinirea obligaţiilor comune. Până la proba contrară, se prezumă că soţii au avut o contribuţie egală.
Distinct de obligaţia de întreţinere între foştii soţi, precum şi de prestaţia compensatorie, soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin hotărârea de divorţ.
Totodată, prin divorţ se pierde vocaţia reciprocă la moştenire.

Sper sa va fie de folos informatia .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. as dori sa ma ajutati cu un raspuns. nu sunt inca ... ildifree67 ildifree67 Buna ziua. As dori sa ma ajutati cu un raspuns. Nu sunt inca divortat si vreau sa imi vand masina si sa cumpar in rate alta. Mentionez ca masina este pe numele ... (vezi toată discuția)
Care sunt efectele desfacerii casatoriei cu privire la relatiile patrimoniale intre soti? marciuc marciuc va rog sa mi spuneti care sunt efectele desfacerii casatoriei cu privire la relatiile patrimonilale intre soti??? (vezi toată discuția)
Partajul fara divort insresuma insresuma Se poate face partajarea bunurilor mobile si imobile intre parteneri chiar daca nu sunt divortati? (vezi toată discuția)