avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Membrii unei asociatii profesionale solicita facturi ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Membrii unei asociatii profesionale solicita facturi pentru cotizatie

Buna ziua,
Membrii unei asociatii profesionale solicita ca pentru plata cotizatiei anuale sa primeasca facturi fiscale.
Va rugam sa ne precizati daca este un cadru legal care reglementeaza emiterea de facturi pentru plata cotizatiei anuale si ce implica acest lucru.
Membrii asociatiei profesionale nu sunt conditionati de obtinerea si mentinerea autorizarilor pe care le detin de calitatea de membru.
Multumim.
Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 16:56, 8 Martie 2024
Nu se dau facturi pentru cotizații. Doar chitanțe la plata în numerar sau nimic, la plata prin cont.
Va multumesc pentru raspuns si va rog si o baza legala sau trimitere unde se gaseste o baza legala.
Este o eroare generata de neintelegerea naturii juridice a cotizatiei. Cotizatia NU este o plata pentru o prestare de servicii sau o livrare de bunuri si apartenenta la o asociatie nu este un contract pentru o prestare de servicii, prin urmare nu se incadreaza in vreuna dintre situatiile in care Codul Fiscal prevede facturarea. Unele persoane care stiu ceva contabilitate dar nu stiu legislatia au imnpresia eronata ca nu poti face o plata daca nu ai primit de la beneficiaru lei o factura. Idee fala. Sunt numeroase cazuri in care poti si trebuie facuta plata fara a avea factura, ba chiar nici nu se poate emite "factura". Unii mai emit documente intitulate "factura" care insa dpdv juridic si fiscal NU sunt facturi. Ex, asa-zise facturi proforma sau facturi de cheltuieli... La fel cum nu se emit facturi pt amenzi sau impozite sau sponsorizari sau donatii sau salarii sau servicii de asigurari etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cotizatii, e-factura MuscaAnca MuscaAnca O asociatie care desfasoara activitate non-profit, primeste cotizatii, taxe ale membrilor si contributii ale simpatizantilor. Este obligata sa emita factura ... (vezi toată discuția)
Se emite factura pentru cotizatia anuala ong la persoane juridice? Alina Tudose 1 Alina Tudose 1 Buna ziua. Pentru membrii unui ONG persoane juridice- SRL-uri sau alte ONG-uri, se emite factura pentru plata cotizatiei anuale? Contabilul spune ca plata ... (vezi toată discuția)
Chelt infiintare ong MariOancea MariOancea Buna seara, Am o asociatie fara scop patrimonial care s a infiintat anul trecut dar abia acum si-a inceput activitatea.Va rog sa imi spuneti daca am gandit ... (vezi toată discuția)