avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... SSM, PSI la SRL cod caen 4711 pentru Administrator ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

SSM, PSI la SRL cod caen 4711 pentru Administrator Buna seara, ...

SSM, PSI la SRL cod caen 4711 pentru Administrator

Buna seara,
Pentru un SRL (magazin alimentar) cu cod caen 4711 - comert cu amanuntul in magazine nespecializate cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun, in care vor lucra doar 2 Administratori, este nevoie de SSM si PSI? Apoi, cand urmeaza sa angajam, va fi nevoie de ele obligatoriu facute de catre o firma autorizata?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:02, 19 Februarie 2024
Daca sunt angajati maxim 9 persoane, legea nu impune organizarea de SIPP sau desemnare lucratori pentru activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm. Legea psi nr. 307/ 2006 contine prevederi similare.
Conform legii ssm nr. 319/ 2006, angajatorul isi poate asuma activitatea ssm, autoinstruindu-se (legislatia este nominalizata pe site-ul inspectiei muncii, respectiv pe site-ul IGSU),
-art.9 (4) În cazul micro-întreprinderilor şi al întreprinderilor mici, în care se desfăşoară activităţi fără riscuri deosebite, angajatorul îşi poate asuma atribuţiile din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru realizarea măsurilor prevăzute de prezenta lege, dacă are capacitatea necesară în domeniu.
Instruirea ssm. cand exista angajati, se efectueaza conform prevederilor,
-art. 8 (1) Fără a aduce atingere obligaţiilor prevăzute la art. 6 şi 7, angajatorul desemnează unul sau mai mulţi lucrători, pentru a se ocupa de activităţile de protecţie şi de activităţile de prevenire a riscurilor profesionale din întreprindere şi/ sau unitate, denumiţi în continuare lucrători desemnaţi.
(2) Lucrătorii desemnaţi nu trebuie să fie prejudiciaţi ca urmare a activităţii lor de protecţie şi a celei de prevenire a riscurilor profesionale.
(3) Lucrătorii desemnaţi trebuie să dispună de timpul necesar pentru a-şi putea îndeplini obligaţiile ce le revin prin prezenta lege.
(4) Dacă în întreprindere şi/ sau unitate nu se pot organiza activităţile de prevenire şi cele de protecţie din lipsa personalului competent, angajatorul trebuie să recurgă la servicii externe.
(5) În cazul în care angajatorul apelează la serviciile externe prevăzute la alin. (4), acestea trebuie să fie informate de către angajator asupra factorilor cunoscuţi că au efecte sau sunt susceptibili de a avea efecte asupra securităţii şi sănătăţii lucrătorilor şi trebuie să aibă acces la informaţiile prevăzute la art. 16 alin. (2).
(6) Lucrătorii desemnaţi trebuie să aibă, în principal, atribuţii privind securitatea şi sănătatea în muncă şi, cel mult, atribuţii complementare.
Multumesc pentru raspuns!
Din ce inteleg, in cazul meu, ar fi aplicabil art.9(4).
Cum imi pot asuma atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru realizarea masurilor prevazute de prezenta lege, daca are capacitatea necesara in domeniu? Ce proceduri se fac in acest sens si ce inseamna capacitatea necesara in domeniu, presupune un curs de formare? Multumesc
Va trebui sa urmati un curs de 40 ore in domeniul ssm si sa obtineti diploma.
Pentru a va familiariza, ar trebui mai intai sa cititi legislatia aferenta. O gasiti pe internet si pe site-ul Inspectiei muncii, respectiv IGSU.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instruire ssm si psi AdrianaMorosan AdrianaMorosan Asociație de propritari cu 3 agajati, administrator si 2 pers curatenie trebuie facut instructaj SSM si PSI? (vezi toată discuția)
Instruire ssm si psi - in cazul unui ong mihaiandreiburuiana mihaiandreiburuiana Buna ziua. Instruirea SSM si PSI intr-un ONG cu 10 membrii se poate face de o persoana desemnata care nu are cursul de SSM si PSI? (vezi toată discuția)
E obligatoriu la firme contract cu ssm di psi ? elenaoboroc elenaoboroc Buna seara. Am o intrebare: Sunt medic stomatolog, am un cabinet individual de medicina dentara si in urma cu un an am avut un control de la ITM, de oarece ... (vezi toată discuția)